• Tuomas Keränen

Ennuste: Syöpään kuolee lähes 10 miljoonaa ihmistä tänä vuonna

Syöpään kuolee joka kahdeksas mies ja joka yhdestoista nainen viiden vuoden kuluttua syöpädiagnoosista.

Ennuste: Syöpään kuolee lähes 10 miljoonaa ihmistä tänä vuonna Kuva 1 / 1

Maailmanlaajuisen syöpätaakan arvioidaan nousevan tänä vuonna yli 18 miljoonaan uuteen syöpätapaukseen, käy ilmi The International Agency for Research on Cancer (IARC) tuoreimmasta arviosta syövän maailmanlaajuisesta syöpätaakasta. GLOBOCAN 2018 tarjoaa arvioita syöpätaakasta 185 maassa 36 eri syöpätaudin osalta.

NORDCANin kokoamien tietojen mukaan Suomessa ennustetaan löytyvän yli 35 000 syöpätapausta tänä vuonna. Vuonna 2015 Suomessa sairastui syöpään 32 799 ihmistä.

– Uusien syöpätapausten määrä Suomessa on kasvanut jatkuvasti ja kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa, sanoo Syöpärekisterin tilastojohtaja Janne Pitkäniemi tiedotteessa.

Ennusteiden mukaan Suomessa ikävakioitu syöpäkuolleisuus pienenee. Silti syöpäkuolemien lukumäärä nousee jatkossa. Vuonna 2015 syöpäkuolemia oli hieman yli 12 000, mutta ennusteen mukaan vuonna 2025 syöpäkuolemia on jo 14 400. Syynä on pääasiassa väestön ikääntyminen.

Tietokannan mukaan tänä vuonna syöpätaakka nousee maailmanlaajuisesti 18,1 miljoonaan uuteen tapaukseen. Syöpään tulee kuolemaan arvion mukaan 9,6 miljoonaa ihmistä. Syöpään kuolee siis joka kahdeksas mies ja joka yhdestoista nainen viiden vuoden sisällä syöpädiagnoosista. Lähes puolet syöpätapauksista ja syöpäkuolemista tapahtuu arvion mukaan Aasiassa. Euroopassa syöpätapausten osuus on hieman yli 23 prosenttia ja viidennes syöpäkuolemista.

Maailmanlaajuisesti kuolemia aiheuttaa eniten keuhkosyöpä, naisten rintasyöpä ja suolistosyöpä. Nämä kolme syöpää vastaavat kolmasosaa kaikista uusista syöpätapauksista. Neljäntenä on eturauhassyöpä. Suomessa yleisimmät syövät ovat rintasyöpä naisilla ja eturauhassyöpä miehillä.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Syöpäkuolleisuus vaihtelee yliopistosairaaloittain
Älyveitsi mahdollistaa tarkemmat syöpäleikkaukset
Harvinaisen sylkirauhassyövän hoitoon uutta valoa

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.