Lehti 18-19: Ajan­kohtai­sta 18-19/2003 vsk 58 s. 2012

Ensi vuonna vapaan viinan vappu Gastroenterologit varoittavat maksasairauksien rajusta kasvusta

Liisa Koivula

Suomalaisten maksoille saattaa käydä huonosti alkoholikaupan vapautumisen myötä. Gastroenterologit varoittavat, että jos alkoholinkulutus nousee lähivuosina ennusteiden mukaan, maan maksakirroosiluvut lähtevät rajuun nousuun. Alkoholisairauksista on tulossa valtava lisätyö hoitojärjestelmälle samaan aikaan kun alkoholivero ei ehkä enää lihotakaan yhteistä kukkaroa.

Suomalaisten alkoholinkäyttö on viime vuosikymmeninä kasvanut tasaista tahtia. Nykyisin vuosikulutus on noin yhdeksän litraa viinaa jokaista kansalaista kohden. Lukeman on ennustettu nousevan alkoholikaupan muutosten myötä 11-12 litraan.

- Ja sekin on hyvin optimistinen arvio. Mitään takeita ei ole, etteikö kulutus nousisi vieläkin enemmän, toteaa gastroenterologian erikoislääkäri Rauli Leino Turun yliopistollisen keskussairaalan sisätautien klinikasta.

Leino esitteli taannoisilla Gastropäivillä tilastoja, joista alkoholinkulutuksen terveysvaikutukset näkyvät selvästi jo nyt. Vuonna 2001 kuoli alkoholimaksakirroosiin 617 suomalaista kun vielä vuonna 1993 vastaava luku oli 437.

- Vuodesta 1993 vuoteen 2001 kuolleisuus alkoholimaksasairauksiin on siis noussut 41 prosenttia, Leino laski.

Vaikka luvut tuntuvat suurilta, Rauli Leino muistuttaa, että kansainvälisessä vertailussa Suomi on sekä alkoholin kulutus- että maksakirroosilukuineen maltillista keskikastia. Vuonna 2000 tehdyssä euromaiden vertailussa tilastoa johti Luxemburg, jossa 100 prosentin alkoholinkulutus oli runsaat 12 litraa asukasta kohden.

Ilmasto muuttuu

Viron liittyminen Euroopan Unioniin, alkoholin sallittujen tuontimäärien kasvu ja mahdollinen alkoholiveron lasku Suomessa muuttavat viinailmastoamme väistämättä. Alkoholin tuontirajoitukset väljenevät tammikuussa 2004 ja Virosta tulee EU-maa saman vuoden toukokuussa. Ensi vappuna onkin syytä pelätä janoisten ryntäävän lahden taa, sillä alkoholi on Virossa suomalaiseen hintatasoon verrattuna huomattavan halpaa; litran 80-prosenttista votkaa voi tallinnaisesta viinakaupasta saada noin kymmenellä eurolla ja miedomman votkalitran ostaa jo viidellä eurolla.

Miten suuri alkoholikysymys ratkaistaan, ei ole vain terveys- vaan myös aluepolitiikkaa.

- Jos alkoholintuontia pyritään tekemään vähemmän houkuttelevaksi laskemalla suomalaista alkoholiveroa, merkitsisi se alkoholisairauksien melko tasaista jakaantumista maassa. Jos taas veroa ei lasketa, halpaa Viron alkoholia virtaisi varsinkin Uudellemaalle, jonne myös alkoholihaitat kaikkineen alkaisivat kasautua, Leino selvitti.

Vaikeita potilaita

Keskussairaaloissa alkoholinkäyttäjät tavataan jo pitkän juomarinuran tehneinä. Sairaalaan tullessaan viinamäen mies tai nainen on usein sekava, tiputuksen tarpeessa, täysin autettava ja silti pian häiriöksi muille potilaille. Jos kyseessä on jo vaikea maksasairaus, hoitoaika on pitkä. Turussa noudatetaan periaatetta, jonka mukaan alkoholimaksakirroosipotilaille ei tehdä maksansiirtoa, ellei potilas ole ollut vähintään puolta vuotta juomatta.

Kaikki alkoholista sairastuneet eivät silti ole välttämättä juoneet yhtä paljon.

- Kun alkoholin terveyshaitoista puhutaan, pitää aina muistaa ihmisten alkoholinsietokyvyn valtavan suuri biologinen variointi. Naiset ovat kuitenkin tässä suhteessa aina miehiä heikommassa asemassa, se on selvää.

Interventio ainoa keino

Lue myös

Maksakirroosin kehittymiseksi miehen pitää juoda noin 80 grammaa alkoholia päivässä useiden vuosien ajan. Naisilla maksan kestokyvyn ylittänee jo 60 gramman päiväannos. Mies saa riskiannoksen noin pullollisesta viiniä, nainen vajaasta pullollisesta. Ennen kuin ihminen juo maksalle varmasti vaarallisia määriä, on hän todennäköisesti käynyt alkoholin aiheuttamien terveysongelmien kanssa moneen kertaan lääkärissä.

- Interventio mahdollisimman aikaisessa vaiheessa on ainoa keino. Lääkärin tulisi kysyä asiaa aina kun hän epäilee alkoholin olevan potilaan ongelmien taustalla. Ja mikä tärkeintä, potilaan vastaus pitää kirjata tarkkaan muistiin ihan konkreettisina juomamäärinä.

Pelastuvatko edes nuoret?

Rauli Leino pitää äärimmäisen tärkeänä etenkin nuorten juomisen ehkäisyä ja hillintää. Mitä aikaisemmin nuori alkoholinkäyttönsä aloittaa, sitä suuremmaksi kasvaa hänen riskinsä siirtyä suurkulutukseen ja sairastua alkoholismiin.

- TYKS:ssa meillä on jo silloin tällöin ollut kolmekymppisiä maksakirroosipotilaita, Leino kertoo.

Vaikka Rauli Leino korostaa varhaisen intervention tarvetta, joutuu hän samalla toteamaan, että lääkärin voi olla hankalaa löytää potilaalleen jatkohoitopaikkaa. Hänen mielestään alkoholismin hoitojärjestelmät ovat Suomessa huonot ja potilas jää mahdollisen katkaisu- tai laitoshoidon jälkeen melko yksin. Terveydenhuollon kyky vastata tilanteeseen ei näillä näkymillä ole järin hyvä, jos pahimmat alkoholiin liittyvät ennustukset toteutuvat.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030