Lehti 16-17: Ajan­kohtai­sta 16-17/2003 vsk 58 s. 1874 - 1875

Ensitiedot apteekeista: Lääkärit kieltävät lääkevaihdon harvoin

Suvi Sariola

Lääkevaihdosta saatujen ensikokemusten perusteella näyttää siltä, että lääkärit kieltävät lääkevaihdon varsin harvoin.

- Tapauksia, joissa lääkäri kieltää vaihdon, on ollut erittäin vähän, arvioi johtava proviisori Eeva-Kaisa Mäki-Moijala Yliopiston Apteekista.

- Olen ollut myös havaitsevinani, että lääkärit alkoivat määrätä näitä halvempia rinnakkaisvalmisteita aikaisempaa enemmän jo ennen kuin lääkevaihto alkoi, hän sanoo.

Apteekkariliitto kartoitti apteekkien kokemuksia heti lääkevaihdon alkaessa. Huhtikuun kahden ensimmäisen päivän aikana kirjoitetuissa tai uusituissa resepteissä lääkäri oli kieltänyt lääkevaihdon keskimäärin vain 2 prosentissa vaihdon piiriin kuuluvista resepteistä. Vaihteluväli oli 0-10 prosenttia. Asiakas kielsi lääkkeen vaihtamisen noin kolmanneksessa tapauksista, joissa vaihto olisi ollut mahdollinen. Apteekkariliiton kartoitus kattoi 24 eri kokoista apteekkia eri puolilta maata.

- Samaan aikaan Yliopiston Apteekki teki Helsingin keskustan toimipisteessä pienimuotoisen selvityksen, jonka mukaan joka viides asiakas kielsi lääkevaihdon, Mäki-Moijala kertoo.

Asiakkaat suhtautuvat lääkevaihtoon hänen mukaansa yleensä erittäin positiivisesti, mutta osa kieltää vaihdon ja haluaa ensin keskustella asiasta lääkärin kanssa. Potilaiden tietämystä lääkevaihdosta hän pitää yllättävän hyvänä siihen nähden, miten hankalasta asiasta on kyse.

Jos lääkkeen noutaa apteekista joku toinen henkilö potilaan puolesta, Yliopiston Apteekki tulkitsee, että noutaja on myös oikeutettu päättämään lääkkeen vaihdosta.

Mäki-Moijala kuitenkin arvelee, että juuri nämä varsinaisen potilaan puolesta lääkkeitä hakevat asiakkaat melko usein kieltävät lääkevaihdon ja haluavat reseptiin merkittyä lääkettä.

- Olemme ohjeistaneet henkilökuntaa niin, että varsinaiseen potilaaseen voidaan ottaa yhteyttä puhelimitse, jos asiamies on epävarma vaihdosta.

SUURIN INTO TASAANTUNUT

Huhtikuun ensimmäinen viikko oli Mäki-Moijalan mukaan Yliopiston Apteekissa selvästi poikkeuksellisen vilkas, mutta sittemmin ovi on tuntuu käyneen rauhallisemmin.

- Lääkevaihdon alkaessa tuli vähän sellainen vaikutelma, että jotkut asiakkaat olivat hiukan pantanneet lääkkeen hakemista, jotta pääsisivät heti vaihtamaan. Nyt tuntuu siltä kuin vaihtointo olisi vähän tasaantunut, hän arvioi.

Lue myös

Apteekkariliiton mukaan apteekeille on aiheuttanut ongelmia lähinnä halvimpien rinnakkaislääkkeiden saanti tukkukaupoista.

- Osa lääkkeistä on loppunut. Aika monia halvimpia rinnakkaislääkkeitä on nyt ns. jälkitoimituksessa, eli tukkukaupat eivät ole pystyneet toimittamaan niitä apteekeille siinä tahdissa kuin apteekit ovat tilanneet. Ennakoimattomuus ja varaston hallinnan vaikeus on nyt aika iso ongelma, sanoo Apteekkariliiton viestintäjohtaja Erkki Kostiainen.

Loppumaan on päässyt etenkin sellaisia lääkkeitä, jotka ovat ainoita hintaputkessa. Lääkevaihdon alkaessa oli 146 sellaista hintaputkea, joissa oli vain yksi lääke. Hintaputkia muodostettiin kaikkiaan hieman alle 800.

Lääkevaihdon piirissä olevista noin 1 800 lääkkeestä lähes kahdensadan hinta halpeni ennen pääsiäistä, kun lääkeyritykset tarkistivat niiden hintoja, jotta ne mahtuisivat hintaputkiin.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030