Lehti 42: Ajan­kohtai­sta 42/2005 vsk 60 s. 4223

Epiduraalipuudutus lisää pihtisynnytyksiä?

Maira Palosuo

Tuoreen Cochrane-katsauksen mukaan kivunlievitykseen käytetty epiduraalipuudutus vähentää tehokkaasti synnytyskipuja, mutta voi lisätä pihtien käyttöä synnytyksessä.

Selvityksessä tarkasteltiin 21 tutkimusta ja yli 6 600 synnytystä. Yhdysvalloissa epiduraalipuudutus annetaan joka toiselle synnyttäjälle ja Britanniassa joka viidennelle.

Epiduraalipuudutuksen käyttö muihin synnytyskivun lievitystapoihin verrattuna lievensi paremmin kipua, pidensi synnytyksen ponnistusvaihetta, lisäsi pihtisynnytyksen todennäköisyyttä ja lisäsi lämmönnousun todennäköisyyttä synnytyksen aikana.

Näyttöä ei saatu siitä, että epiduraalipuudutuksella olisi vaikutusta vastasyntyneen terveyteen tai synnyttäjän tyytyväisyyteen. Sen ei voitu osoittaa lisäävän keisarileikkausten määrää tai pitkittävän äidin selkäkipua.

- Meillä ei ole havaittu, että epiduraalipuudutus lisäisi pihti- tai oikeastaan imukuppisynnytysten tarvetta. Vaikuttaa siltä, että näissä tutkimuksissa käytetyt puudutteet ovat paljon vahvempia kuin mitä Suomessa käytetään, sanoo osastonlääkäri Pekka Halonen Husin Naistenklinikasta.

Lue myös

- Vahva puudute vähentää ponnistamisen tarvetta ja voimaa. Pohjoismaissa ja nykyään myös muualla Euroopassa ja Yhdysvalloissakin käytetään opioideja yhdistettynä laimeampiin puudutteisiin, jolloin saadaan riittävä kivunlievitys, mutta synnyttäjän ponnistusvoima säilyy ennallaan.

Suomen eri yliopistosairaaloissa epiduraalipuudutusta käytetään vaihtelevasti. Vähiten sitä käytettiin vuosituhannen vaihteessa Taysissa, jossa puudutuksen sai reilu kolmannes synnyttäjistä ja eniten Hyksissä, jossa sen sai yli 85 % synnyttäjistä.

- Tämä johtuu lähinnä kulttuurieroista eri sairaaloiden välillä, mutta myös resursoinnista. Taysissakin tilanne on siinä suhteessa parantunut, toteaa Pekka Halonen.


Kirjallisuutta
1
Lähde: The Cochrane Library: Issue 4, 2005.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030