Lehti 47: Ajan­kohtai­sta 47/2003 vsk 58 s. 4789-4790

Erikoislääkärit selvään voittoon valtuuskunnan vaaleissa

Suvi Sariola

Erikoislääkärit nousivat selväksi voittajaksi Lääkäriliiton valtuuskunnan vaaleissa. Erikois-, sairaala- ja yksityislääkärien vaalirengas sai neljä lisäpaikkaa, joten sillä on uudessa 60-jäsenisessä valtuuskunnassa 29 edustajaa. Nuorten lääkärien yhdistyksen NLY:n vaalirengas menetti viisi paikkaa, joten NLY:llä on tulevassa valtuuskunnassa 18 edustajaa. Perusterveydenhuollon vaalirengas sai valtuuskuntaan yhden paikan lisää, yhteensä 13 edustajaa.

Valtuuskunnan jäsenistä vaihtui yli puolet, eli 32. Myös naisten osuus kasvoi. Uuden valtuuskunnan 60 jäsenestä on naisia 25, kun istuvassa valtuuskunnassa on 19 naista.

Kun istuva valtuuskunta kolme vuotta sitten valittiin, sen keski-ikä oli 42 vuotta. Nyt valitun valtuuskunnan keski-ikä on 45 vuotta.

Lääkäriliitosta ei tule Erikoislääkäriliitto

- SELY on katsonut peiliin. Yhdistyksen hallitus on tehnyt määrätietoisesti työtä löytääkseen erikoislääkärikunnan yhteiset tärkeät kysymykset ja olemme onnistuneet tässä. Keskeinen tavoite on ollut luoda yhtenäinen erikoislääkärikunta, arvioi yhdistyksensä vaalivoittoa erikoislääkäriyhdistyksen puheenjohtaja Kari Pylkkänen.

Hän muistuttaa erikoislääkärien nyt saavuttaneen valtuuskunnassa sen osuuden paikoista, joka sillä oli viimeksi 15 vuotta sitten valitussa valtuuskunnassa.

NLY:n tappion syitä Pylkkänen etsii lähinnä profiloitumisesta: siinä missä SELY nyt onnistui profiloitumaan erikoislääkärien asialle, NLY on ollut lavea yleispuolue, joka on pyrkinyt ajamaan laajalti lääkärikunnan etua.

- Ehkä tehtävä on osoittautunut mahdottomaksi, Pylkkänen aprikoi.

Hän kuitenkin korostaa Lääkäriliiton yhtenäisyyttä ja eri ryhmien yhteistyötä: Lääkäriliitosta ei ole vaalituloksen myötä tulossa Erikoislääkäriliitto.

SELY aikoo vaalien jälkeen uusia kasvojaan paitsi valtuuskunnassa, myös muissa Lääkäriliiton edunvalvontaelimissä:

- Erikoislääkäriyhdistykseen on tullut paljon uutta voimaa ja valtuuskuntaan uusia nimiä. Aiomme nostaa näitä uusia kasvoja yhä voimakkaammin liiton toimintaan. Strategiaa heijastaa sekin, etten itse enää jatka SELY:n puheenjohtajana. Näiden vaalien jälkeen SELY ei ainakaan ole luutunut ja vanhoihin kangistunut, Pylkkänen sanoo.

Iso porkkana puuttui tällä kierroksella

- Tunnelmat ovat aika matalat. NLY:n hallitus pohtii hyvin itsekriittisesti, mikä meni pieleen, kommentoi vaalitappiota NLY:n puheenjohtaja Anne-Mari Kantanen.

Vähäinen äänestysvilkkaus tosin hänen mukaansa näkyy yleensä juuri NLY:n vaalituloksessa, joten tappiota oli osattu odottaa sen jälkeen, kun äänestys käynnistyi laimeasti. Valtuuskunnan vaalin lopullinen äänestysprosentti oli 52,6.

- Aivan nuorimpia äänestäjiä, jotka pääsääntöisesti leimautuvat NLY:hyn, on vähemmän kuin vuosiin, koska tiedekuntien sisäänottoa on pienennetty. Pienet kurssit ovat olleet osaltaan vaikuttamassa siihen, että NLY menetti viime vaaleihin verrattuna noin 1 200 ääntä, Kantanen arvioi.

Tällä kierroksella ei myöskään ollut mitään isoa porkkanaa, jota olisi odotettu tapahtuvaksi, kuten NLY:n suurimman kannatuksen aikana 1990-luvulla, jolloin lakko oli vasta edessäpäin.

- Edunvalvontaa ei ehkä nyt koeta niin kiinnostavana. Ilmeisesti isoa hätää ei nyt ole. Tai sitten ei tiedetä, mihin valtuuskunnan vaalitulos Lääkäriliiton politiikassa vaikuttaa, Anne-Mari Kantanen miettii.

Hänen mukaansa tavallinen peruslääkäri, joka ei osallistu järjestötoimintaan aktiivisesti, ei ehkä ole kovin hyvin perillä vaaliliittojen merkityksestä, vaan äänestää tuttua kasvoa, hyvää tyyppiä. Siksi tuttuja kasvoja pitäisi olla ehdolla runsaasti. Kantasen mukaan yksi tappion selitys saattaakin olla NLY:n huomattavasti aikaisempaa pienempi ehdokasmäärä.

- Tästä on vain mentävä eteenpäin. Uskon, että asiat sujuvat Lääkäriliitossa yhteistyöllä, niin kuin ne ovat aina sujuneet.

Liiton luottamuselimiin Anne-Mari Kantanen toivoo vaihtuvuutta, jottei ikärakenne ala painottua liikaa vanhempaan lääkärikuntaan.

Lue myös

- Lääkäriliiton täytyy pysyä kiinnostavana myös ihan nuorimpien äänestäjien silmissä. Tarvitaan virtaa, joka tuo uusia ihmisiä mukaan toimintaan.

Vakiintuneet äänestäjät

Perusterveydenhuollon vaalimenestys oli tasaisen vakiintunut. Kunnallislääkärien ja työterveyslääkärien vaalirengas kasvatti paikkalukuaan yhdellä, joten sillä on uudessa valtuuskunnassa 13 edustajaa.

- Vaikka äänestysaktiivisuus kokonaisuudessaan laski, se laski meidän vakiintuneen kannattajajoukkomme keskuudessa selvästi vähemmän kuin muilla, koska terveyskeskusten lääkärikunta on vakiintunutta. Tästä tulee todennäköisesti myös renkaan yksi lisäpaikka, arvioi Kunnallislääkärien vaalipäällikkö Arto Virtanen.

NLY:n vaalitappioon on Virtasen mukaan saattanut vaikuttaa nuorten lääkärien työskentely keikkalääkäreinä.

- Nuorten lääkärien vakiintuneesta kannattajajoukosta on ehkä merkittävä osa sellaisia, jotka ovat hoitaneet asiansa esimerkiksi keikkalääkärifirmojen kautta. He saattavat kokea valvovansa itse omia etujaan eivätkä ehkä ole samalla tavalla sitoutuneita järjestelmään kuin viroissa olevat lääkärit.

Virtasen mielestä NLY:n ongelmana on myös pyrkimys ajaa sekä sairaalalääkärien että terveyskeskuslääkärien asioita sekä hivenen populistinen ote.

Erikoislääkärien voittoa selittävät hänen mielestään yhdistyksen hyvät ehdokkaat, jotka ovat aktiivisesti ja näkyvästi esillä ja toteuttavat johdonmukaisesti omia ideologioitaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030