Ajan­kohtai­sta

Erikoistumiskoulutuksessa suuria eroja Euroopan maiden välillä

Erikoistuvilla lääkäreillä ei ollut mahdollisuutta osa-aikatyöhön kaikissa maissa.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Euroopan nuorten lääkärien yhdistys julkaisi viikonlopun yleiskokouksessaan Tartossa tulokset Euroopan laajuisesta erikoistumiskoulutuskyselystä. Kyselyyn osallistuivat kaikki 22 jäsenmaata.

Kyselyn tulokset osoittavat, että erikoistumiskoulutuksen laatu ja koulutettavan arviointi vaihtelevat merkittävästi eri maiden välillä. Muun muassa se, minkä tahon vastuulla koulutuksen laadunvalvonta on, vaihteli maittain. Myös koulutettavan arvioinnissa oli vaihtelua. Valtaosassa maista arvioitiin koulutettavaa erikoistumisjakson aikana jollain tapaa, mutta esimerkiksi loppukoetta ei ollut kaikissa. Neljä maata raportoi, että koulutuksen aikana ei ole lainkaan arviointia.

Osa-aikatyön mahdollisuutta erikoistuvilla lääkäreillä ei taas ollut lainkaan viidessä jäsenmaassa. Myös joustavuudessa erikoisalan suhteen oli vaihtelua: kolmessatoista maassa erikoisalan vaihtaminen koulutuksen aikana oli rajoitettu.

Suomen Nuorten Lääkärien Yhdistyksen puheenjohtaja Sara Launio toivoo, että työhyvinvoinnin kysymyksiin, kuten joustavuuteen ja osa-aikatyön mahdollisuuteen, kiinnitettäisiin huomiota Euroopan laajuisesti.

– Nuorten lääkärien loppuun palaminen on iso ongelma, josta on ollut paljon keskustelua myös Suomessa. Mahdollisuus esimerkiksi osa-aikatyöhön ja perhevapaaseen on tärkeää.

Kolme vuotta sitten lääkäriksi valmistunut Launio on ehtinyt huomata, että terveydenhuoltojärjestelmä on toteutettu eri maissa hyvin eri tavoin. Tuore kysely osoittaa, että monimuotoisuutta on myös erikoistumiskoulutuksessa Euroopan sisällä.

Lue myös

– Se on järjestetty melkeinpä niin monella tavalla kuin kuvitella voi, hän naurahtaa.

Samalla kun peräänkuulutetaan lääkärien vapaata liikkuvuutta Euroopassa, alueelliset erot tuovat siihen haasteita. Maiden välillä on selkeitä epäsuhtia, mikä voi johtaa yksisuuntaiseen liikkeeseen, sanoo Launio.

– Toivoisin, että liikkuvuutta syntyisi halusta eikä pakosta, huonojen työolosuhteiden vuoksi.

Koko raportin voi lukea täältä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030