1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Erikoistumisuudistuksen koordinaattorit aloittivat
Ajan­kohtai­sta 37/2018 vsk 73 s. 2002

Erikoistumisuudistuksen koordinaattorit aloittivat

Jokaisella kuudella alueellisella koordinaattorilla on oma vastuutehtävänsä.

Erikoistumisuudistuksen koordinaattorit aloittivat Kuva 1 / 1

Kuuden aluekoordinaattorin avulla erikoislääkärikoulutuksen uudistus saa lisävauhtia. Yliopistosairaala-alueille nimitetyt koordinaattorit toimivat linkkeinä muun muassa koulutuspaikkojen, STM:n koordinaattijaoston ja yliopistojen välillä. Koordinaattoreiden työn pohjana on koordinaatiojaoston laatima erikoislääkärikoulutuksen toimenpideohjelma vuosille 2017–2019.

– Saamme joka puolelta alueellista näkemystä asioihin, sanoo erikoislääkäripuolen aluekoordinaattori Mervi Ryytty Oulun yliopistosta.

Aluekoordinaattori Janne Liimatainen tulee myös Oulusta.Kaikkien koordinaattoreiden tärkein tehtävä on erikoislääkärikoulutuksen laadun parantaminen. Liimataisen ja Ryytyn vastuutehtävinä ovat lisäksi sähköinen seurantajärjestelmä ja tentti. Muut aluekoordinaattorit ovat Mika Martikainen Turusta (EHL painopiste ja kouluttajien koulutus), Terhi Savolainen Kuopiosta (koulutuksen laatu), Johanna Rellman Tampereelta (koulutustarve ja valintamenettely) ja Leila Niemi-Murola Helsingistä (osaamisperustaisuus).

– Asioita pitää saada monessa suunnassa liikenteeseen. Me emme kuitenkaan uudista tällä porukalla erikoislääkärikoulutusta yksin. Me koordinoimme, jaamme hyviä ideoita ja tietoja erikoisalojen sekä alueiden välillä, kertoo aluekoordinaattori Terhi Savolainen Itä-Suomen yliopistosta.

Tulevaisuudessa erikoisalan koulutuksen pitää olla hyvin järjestettyä, jotta se kiinnostaisi erikoistuvia.

– Emme tarvitse muodollista rangaistusmenettelyä, mikäli erikoisalalla eivät ole asiat valmiina. He ovat kärsijöitä. Me toimimme vain muistuttajina, Liimatainen kertoo.

Lue myös

Erikoistumisuudistuksen tavoitteena on tuottaa laadukasta erikoistumiskoulutusta, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin ja väestön tarpeisiin sekä tukee samalla palvelujärjestelmän kehittymistä.

Uhkana vaje ja ylikoulutus

Koulutusmäärien ohjaaminen on toinen tärkeä tavoite. Osaa erikoisaloista uhkaa erikoislääkärivaje lääkäreiden eläköitymisen ja liian vähäisten koulutusmäärien vuoksi.

Toisaalta muutamilla aloilla on vaarana ylikoulutus. Palvelujen turvaamiseksi erikoislääkärikoulutusta tulee lisätä erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla.

Osana koulutusuudistusta ovat yliopistot yhdessä valmistelleet ehdotuksen erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyksi. Avoin ja tasapuolinen valintamenettely on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2019.

Kuva: Tuomas Keränen

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.