• Tuomas Keränen

Erikoistumisuudistuksen koordinaattorit aloittivat

Jokaisella kuudella alueellisella koordinaattorilla on oma vastuutehtävänsä.

Erikoistumisuudistuksen koordinaattorit aloittivat Kuva 1 / 1

Kuuden aluekoordinaattorin avulla erikoislääkärikoulutuksen uudistus saa lisävauhtia. Yliopistosairaala-alueille nimitetyt koordinaattorit toimivat linkkeinä muun muassa koulutuspaikkojen, STM:n koordinaattijaoston ja yliopistojen välillä. Koordinaattoreiden työn pohjana on koordinaatiojaoston laatima erikoislääkärikoulutuksen toimenpideohjelma vuosille 2017–2019.

– Saamme joka puolelta alueellista näkemystä asioihin, sanoo erikoislääkäripuolen aluekoordinaattori Mervi Ryytty Oulun yliopistosta.

Aluekoordinaattori Janne Liimatainen tulee myös Oulusta.Kaikkien koordinaattoreiden tärkein tehtävä on erikoislääkärikoulutuksen laadun parantaminen. Liimataisen ja Ryytyn vastuutehtävinä ovat lisäksi sähköinen seurantajärjestelmä ja tentti. Muut aluekoordinaattorit ovat Mika Martikainen Turusta (EHL painopiste ja kouluttajien koulutus), Terhi Savolainen Kuopiosta (koulutuksen laatu), Johanna Rellman Tampereelta (koulutustarve ja valintamenettely) ja Leila Niemi-Murola Helsingistä (osaamisperustaisuus).

– Asioita pitää saada monessa suunnassa liikenteeseen. Me emme kuitenkaan uudista tällä porukalla erikoislääkärikoulutusta yksin. Me koordinoimme, jaamme hyviä ideoita ja tietoja erikoisalojen sekä alueiden välillä, kertoo aluekoordinaattori Terhi Savolainen Itä-Suomen yliopistosta.

Tulevaisuudessa erikoisalan koulutuksen pitää olla hyvin järjestettyä, jotta se kiinnostaisi erikoistuvia.

– Emme tarvitse muodollista rangaistusmenettelyä, mikäli erikoisalalla eivät ole asiat valmiina. He ovat kärsijöitä. Me toimimme vain muistuttajina, Liimatainen kertoo.

Erikoistumisuudistuksen tavoitteena on tuottaa laadukasta erikoistumiskoulutusta, joka vastaa tulevaisuuden haasteisiin ja väestön tarpeisiin sekä tukee samalla palvelujärjestelmän kehittymistä.

Uhkana vaje ja ylikoulutus

Koulutusmäärien ohjaaminen on toinen tärkeä tavoite. Osaa erikoisaloista uhkaa erikoislääkärivaje lääkäreiden eläköitymisen ja liian vähäisten koulutusmäärien vuoksi.

Toisaalta muutamilla aloilla on vaarana ylikoulutus. Palvelujen turvaamiseksi erikoislääkärikoulutusta tulee lisätä erityisesti Itä- ja Pohjois-Suomen alueilla.

Osana koulutusuudistusta ovat yliopistot yhdessä valmistelleet ehdotuksen erikoislääkärikoulutuksen valintamenettelyksi. Avoin ja tasapuolinen valintamenettely on tarkoitus ottaa käyttöön vuonna 2019.

Kuva: Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Vårdhem ska ha en läkare
Väitökset 8/2019
Unenaikainen hiilidioksidimittaus voisi auttaa

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.