1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Etiikkaa käsittelevä eurooppalainen asiantuntijaryhmä: Terveydenhuollon tietokannat suojattava
Ajan­kohtai­sta 24/1999 vsk 54 s. 2820

Etiikkaa käsittelevä eurooppalainen asiantuntijaryhmä: Terveydenhuollon tietokannat suojattava

Euroopan unionin eettisten kysymysten neuvoa antava komitea, EGE, kokoontui Suomessa heinäkuussa. Komitea antoi ensimmäistä kertaa lausunnon tietoyhteiskunnan etiikasta.

Tieto- ja viestintätekniikan käyttö on kasvanut terveydenhuollossa räjähdysmäisesti, mikä merkitsee, että henkilökohtaisia terveystietoja aletaan käyttää monin tavoin esimerkiksi telelääketieteessä, Internetissä ja älykorteissa. Komitean mukaan henkilökohtaiset terveystiedot täytyisi suojata erityisen hyvin, koska ne sisältävät potilaan terveydentilaa koskevien tietojen lisäksi hänen käyttäytymiseensä ja tapoihinsa liittyviä piirteitä.

Komitean puheenjohtaja Noëlle Lenoir sanoi, että ihmisten perusoikeus yksityiselämän suojaan edellyttää aina henkilökohtaisten terveystietojen luottamuksellista käsittelyä. Komitea halusi ottaa kantaa terveyskysymyksiin, koska potilaan oikeudet ovat tulossa merkittäväksi keskustelunaiheeksi Euroopassa.

Lue myös

EGE:n kannanoton mukaan kaikilla, jotka käyttävät terveystietoja, on oltava oikeutettu syy tietojen keräämiseen ja käsittelyyn. Työnantajilla ja vakuutuslaitoksilla ei saisi olla suoraa henkilökohtaisten terveystietojen käyttöoikeutta edes henkilön omalla suostumuksella. Yksityisten henkilöiden ihmisoikeuksien kunnioittaminen edellyttää, että tieto- ja viestintätekniikan turvallisuus varmistetaan hyvin. Tekninen turvallisuus edellyttää mm. salaustekniikan käyttämistä tarvittaessa ja suljettujen verkkojen käyttöä siirrettäessä henkilökohtaisia terveystietoja.

Ryhmä suosittaa, että lääketieteellisten tietojen suojaamisesta tulisi säätää direktiivi ja että EU vahvistaisi potilaan asemaa koskevan peruskirjan.

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
"Koronatilanne on erittäin vakava"

Alle puolet tartuntojen lähteistä voidaan tällä hetkellä jäljittää.

Ajassa
Vuoden yleislääkäriksi valittiin Marita Räsänen

Suomen yleislääkärit GPF ry palkitsee vuosittain Vuoden yleislääkärin, jota kollegat ovat ehdottaneet.

Ajassa
”Kevään koronatilanne toistuu muutamassa viikossa”

Olemme seuraavien 4–6 viikon aikana varmaankin samassa tai ehkä pahemmassa tilanteessa kuin keväällä, arvioi toimialajohtaja, professori Ville Pettilä HUS:sta.

Kolumni
Hoitosuhteet vankipotilaiden kanssa

Tärkeää on ollut yhteisön kyky monen eri ­tason keskusteluun, kirjoittaa Hannu Lauerma.

Ajassa
Toisiolaki torppasi tutkimusta

Toisiolain piti helpottaa rekisteritutkimusta, mutta nyt jopa potilasturvallisuus voi olla uhattuna.

Pääkirjoitus
Virtuaaliset Lääkäripäivät – etänä lähelläsi

Lääkäripäivien 2021 teema on Terve vai sairas?