Ajan­kohtai­sta

Fimea vahvisti vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelon

Huhtikuun alussa voimaan tulevaan luetteloon on lisätty 176 lääkevalmistetta.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Fimea on vahvistanut keskenään vaihtokelpoisten lääkevalmisteiden luettelon huhti-kesäkuulle.

Luetteloon on lisätty 176 lääkevalmistetta. Rinnakkaisvalmisteita on tullut 94. Uusina valmisteina ovat tehohoitorauhoite deksmedetomidiini ja rautavalmiste ferroglysiinisulfaatti

Rinnakkaistuonnin tai rinnakkaisjakelun piiriin on lisätty 82 valmistetta. Uusina valmisteina ovat hermostoon vaikuttava lääke pirasetaami, syöpälääkkeet blinatumomabi, olaratumabi ja obinututsumabi sekä silmätautilääke ofloksasiini.

Luettelosta on poistunut 95 valmistetta myyntiluvan peruuntumisen takia.

Lue myös

Luettelossa on yhteensä 5 510 lääkevalmistetta, ja ne edustavat yhteensä 634 vaikuttavaa ainetta tai yhdistelmävalmisteiden ryhmää eri ATC-ryhmissä laskettuna. Eniten myyntiluvallisia valmisteita on seuraavien aineiden kohdalla: hermostoon vaikuttava lääke pregabaliini (122), psykoosilääkkeet olantsapiini (118), dementialääke rivastigmiini (71), psykoosilääkkeet ketiapiini (69) ja aripipratsoli (65), parkinsonismilääke pramipeksoli (63), psykoosilääke risperidoni (57), kolesterolilääke rosuvastatiini (50). Lääkevaihdon piirissä on noin 59 prosenttia kaikista Suomessa myyntiluvallisista ihmisille tarkoitetuista lääkevalmisteista, joita on yhteensä 9 261.

Kuva: Panthermedia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030