Lehti 24: Ajan­kohtai­sta 24/2002 vsk 57 s. 2634

Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus kokoaa monitieteellistä osaamista Turussa

Ulla Toikkanen

Turun PharmaCityssä aloitti tämän vuoden alussa toimintansa Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskus, joka kuuluu erillisenä laitoksena Turun yliopistoon. Keskuksessa työskentelee eri projekteissa noin 50 henkilöä.

- Keskus yhdistää paitsi luonnontieteellistä, terveys- ja lääketieteellistä osaamista myös markkinoinnin ja teknologian tietämystä. Tavoitteenamme on kehittää terveysvaikutteisten elintarvikkeiden tuoteideoita tuotteiksi ja kaupallistaa niitä kuluttajien tarpeisiin. Keskus rakentaa koti- ja ulkomaisten tutkijoiden verkostoa ja luo uusia kansainvälisiä lähtökohtia innovatiiviselle tutkimukselle, kertoo Funktionaalisten elintarvikkeiden kehittämiskeskuksen johtaja Laura Jalkanen.

Terveysvaikutteiset, funktionaaliset elintarvikkeet ovat tuotteita, joilla on tieteellisesti osoitettu olevan positiivinen vaikutus ihmisen terveyteen ja fyysiseen suorituskykyyn joko edistämällä ja ylläpitämällä hyvinvointia tai vähentämällä sairauden riskiä. Elintarvike voi olla terveysvaikutteinen, jos siitä on esimerkiksi poistettu haitallisia komponentteja tai korvattu niitä teknologian tai bioteknologian keinoin. Funktionaaliset elintarvikkeet ovat päivittäin nautittavaa terveellistä ravintoa, eivät pillereitä.

Puuperäiset lignaanit tärkeä tutkimuskohde

LT Sari Mäkelä on selvittänyt lignaanien vaikutusta rintasyöpään Turun yliopistossa.

- Epidemiologisten tutkimusten perustella näyttää siltä, että runsas kasvikuidun saanti liittyy pieneen rintasyöpäriskiin ja veren tai virtsan suuri enterolaktonipitoisuus on yhteydessä rintasyöpäriskin pienuuteen. Hypoteesin mukaan kuitupitoisen ruokavalion edulliset vaikutukset perustuvat osittain lignaaneihin, ja enterolaktoni suojaa rintasyövältä.

- Tutkija kohtaa monia ongelmia. Kasvispitoinen ruokavalio sisältää monia muita mahdollisesti vaikuttavia aineita, ja lignaanien eristäminen syötävistä kasveista on erittäin vaikeata. Tutkimuksia täytyy tehdä puhtailla lignaaneilla, jotta syy-seuraussuhde voidaan osoittaa. Puhtaita yhdisteitä tarvitaan myös vaikutusmekanismien selvittämiseen. Puuperäiset lignaanit ovat rakenteeltaan samanlaisia kuin syötävien kasvien sisältämät lignaanit. Tärkeimpiä havaintoja tutkimuksessa on ollut, että kuusesta eristetty hydroksimatairesinoli muuttuu rotan suolistossa enterolaktoniksi ja estää kokeellisen maitorauhassyövän kasvua, kun männystä eristetty nortrakelogiini ei muutu enterolaktoniksi eikä estä maitorauhassyövän kasvua. Nämä havainnot ovat herättäneet monia kysymyksiä. Onko vaikutuksen osoittaminen ihmisellä mahdollista? Mikä on sopiva enterolaktonipitoisuus veressä? Miksi kannattaisi lisätä pudistettua lignaania elintarvikkeisiin, kun lignaaneja on kuitupitoisissa kasveissa? pohtii Sari Mäkelä.

- Funktionaaliset elintarvikkeet merkitsevät uutta haastetta biolääketieteelliselle tutkimukselle. Kokeellisten mallien käyttäminen on välttämätöntä, ja sairauden syntyyn ja etenemiseen liittyvät tapahtumat on tunnettava. Luonnollisten aineiden mahdollisia haittavaikutuksia täytyy selvittää ja lääkekehityksessä käytettäviä koemenetelmiä hyödyntää, summaa Mäkelä.

Lue myös

Lainsäädäntö vielä lapsenkengissä

Funktionaalisten elintarvikkeiden käsite on peräisin Japanista, jossa niitä koskeva lainsäädäntö on ollut voimassa jo vuodesta 1991. Funktionaalisten elintarvikkeiden määritelmät vaihtelevat eri maissa, esimerkiksi Japanissa niiden joukkoon on hyväksytty 180 tuotetta. Kuopion yliopiston elintarviketieteen professorin Hannu Mykkäsen mukaan Suomessa funktionaalisiksi elintarvikkeiksi voidaan tällä hetkellä lukea Ksylitol-purukumi, Gefilus-tuotteet ja Benecol-margariini. Suomessa Elintarvikkeiden tutkimussäätiö on koonnut ns. professorineuvoston, kuuden asiantuntijan ryhmän, arvioimaan pyynnöstä elintarvikkeiden funktionaalisuudesta tehtyjä tieteellisiä tutkimuksia.

Yhdysvalloissa elintarvikkeiden pakkauksiin voidaan merkitä tiettyjä tarkasti säädeltyjä terveysväittämiä, kun taas EU:n pakkausmerkintöjä koskeva direktiivi kieltää niiden käytön. Tällä hetkellä EU:ssa valmistellaan funktionaalisia elintarvikkeita koskevia säädöksiä, mutta luultavasti kestää vielä pitkään, ennen kuin lainsäädäntö saadaan valmiiksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030