Lehti 33: Ajan­kohtai­sta 33/2003 vsk 58 s. 3172

Geneerinen substituutio myllersi Suomen markkinoita

Ulla Järvi

Tämän vuoden ensimmäinen puolisko laittoi suomalaiset lääkemarkkinat uusjakoon. Fuusiot ja geneerinen substituutio myllersivät ennen näkemättömällä tavalla lääkealaa.

Moneen muuhun liiketoimintaan verraten lääkemarkkinoilla yksittäisten firmojen markkinaosuudet ovat pieniä, parhaimmillaankin vain kymmenkunta prosenttia.

Uudesta Pfizerista tuli hetkessä Suomen lääkemarkkinoiden suurin yritys, mutta senkin osuus myynnistä jää 11,5 prosenttiin. IMS Healthin tilastojen mukaan toiseksi suurin on Orion vajaan 11 prosentin osuudella. Seuraavaksi suurimmat ovat AstraZeneca 7,1 prosentillaan ja GlaxoSmithKline 6,8 prosentillaan.

Muiden kymmenen suurimman joukkoon kuuluvien yritysten markkinaosuudet on hieman yli tai alle viiden prosentin.

Huhtikuussa voimaan tullut geneerinen substituutio on merkinnyt tähän mennessä noin 12 miljoonan euron säästöä veronmaksajille. Muutamat suurimmat rinnakkaislääketuojat ovat pystyneet kasvattamaan myyntiään huimilla prosenttiluvuilla. Pelkästään rinnakkaislääkkeitä myyvien firmojen markkinaosuudet ovat kuitenkin pieniä, eivätkä ne ole vieläkään päässeet lääkeyritysten kymppikerhoon.

Lääkkeiden tukkumyynnin arvo Suomessa oli Lääketeollisuus ry:n tilastojen mukaan viime vuonna reilut 1,4 miljardia euroa. Kasvu oli edellisvuoteen verrattuna 10,7 prosenttia. Kasvukäyrä on viime vuosina hidastunut.

Todellisen notkahduksen kasvu tulee kokemaan tänä vuonna. IMS Healthin tuoreiden tietojen mukaan tammi-heinäkuun kasvu jäi 5,1 prosenttiin. IMS Healthin Suomen yksikön toimitusjohtaja Hannu Suikkanen ei usko kasvun ainakaan voimistuvan loppuvuodesta.

Lue myös

- Onkin mielenkiintoista nähdä, mitä tapahtuu kasvuprosenteille ensi vuonna. Näin nopea notkahdus oli vähän yllättävää, mutta korjausliike saattaa tulla jo ensi vuonna. Onhan selvää, ettei lääkkeiden kulutus suinkaan vähene, vaan tulee lisääntymään väestön ikääntyessä, Suikkanen sanoo.

Geneerinen substituutio on kohdellut lääkeyrityksiä kovin eri tavoin riippuen siitä, joutuvatko yrityksen tuotteet kilpailemaan rinnakkaislääkkeiden kanssa vai onko niillä vielä patenttisuojaa jäljellä.

- Alkuvaiheen tempoileva hintapolitiikkaa tulee jatkossa varmastikin rauhoittumaan, ja hintaputkeen päässee useampia lääkkeitä. Saattaakin olla, että hinnat lähtevät pikkuhiljaa nousemaan, Hannu Suikkanen ennustaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030