Ajan­kohtai­sta

Genitaaliherpeksen estohoito näyttää suojaavan myös partneria

– Vain viitisen prosenttia uusivasta genitaaliherpeksestä kärsivistä suomalaisista on edes kuullut estohoidon mahdollisuudesta, sanoo synnytys- ja naistentautien professori Jorma Paavonen Hyksin Naistenklinikasta.

Asikloviirin ja sen johdannaisten on todettu vähentävän tehokkaasti taudin uusintaepisodeja, mutta tätä tietoa ei Paavosen mukaan ole osattu hyödyntää. Estohoitoa ei ole nähty mielekkäänä, koska tautiepisodi paranee itsekseenkin, ja lääke on suhteellisen kallis.

Tämän vuoden ensimmäisessä New England Journal of Medicinen numerossa on julkaistu kansainvälisen monikeskustutkimuksen tulokset valasikloviirin tehosta estää genitaaliherpeksen tarttuminen partneriin.

– Mukana oli 1 484 pariskuntaa, joista toisella oli HSV-2-virus ja toinen oli HSV-2-negatiivinen. Puolet pariskunnista sai 500 mg valasikloviiriä vuorokaudessa ja puolet lumetta, kertoo johtavana tutkijana Suomessa toiminut Paavonen.

Suomalaisia pariskuntia oli pääkaupunkiseudun, Turun ja Kuopion alueelta yhteensä vajaat sata.

Lääkeryhmän terveistä puolisoista vain neljä sairastui oireiseen genitaaliherpekseen, mutta lumeryhmästä sairastui 16 aiemmin HSV-2-negatiivista partneria. Ero ryhmien välillä oli erittäin merkitsevä.

Laboratoriokokein pystyttiin tartunta osoittamaan 14:llä lääkeryhmän ja 27:llä lumeryhmän oireettomista partnereista.

Miksi virus ei tartu jokaiseen?

Erot estohoitoa saaneiden ja verrokkien välillä ovat merkitsevät. Jorma Paavonen sanookin, että NEJM:ssä julkaistun tutkimuksen perusteella suomalaisiakin hoitokäytäntöjä on syytä muuttaa.

Tapauskohtaisesti kannattaa harkita yhdessä potilaan kanssa, missä vaiheessa ja kuinka kauan estohoitoa tarvitaan.

Ulla Järvi

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030