Lehti 35: Ajan­kohtai­sta 35/1998 vsk 53 s. 4096

Gro Harlem Brundtland julkisti WHO:n uuden organisaation

Kolmessa kuukaudessa toteutettu WHO:n organisaatiomuutos on valmistunut ja esitelty jäsenmaiden edustajille. Tavoitteena on ollut vähentää byrokratiaa ja päällekkäisyyttä maailmanjärjestön toiminnassa. 50 erilaista ohjelmaa on nyt niputettu 9 hallinnollisen klusterin alaisuuteen, jotka kukin toteuttavat omaa tehtäväänsä. Uudistuksella pyritään mm. edistämään toimihenkilöiden liikkuvuutta ja urakiertoa järjestön eri toimipisteissä ja lisäämään naisten määrää järjestön johtavilla paikoilla.

Uudessa organisaatiossa on yhdeksän klusteria, jotka toimivat pääjohtajan alaisuudessa. Aluetoimistot on säilytetty, mutta niiden rakennetta on muutettu yhtenäisemmäksi ja tehtäviä on muutettu siten, että yhteydenpito päämajaan tiivistyy huomattavasti entisestä. Isoihin projekteihin, mm. malariaa, tuberkuloosia, AIDsia tai tupakan haittoja vastaan, osallistuu useita klustereita oman tehtäväalueensa puitteissa.

Jokaisella yhdeksällä klusterilla on oma johtajansa, joka raportoi suoraan pääjohtajalle johtoryhmässä. Klustereille on annettu oma pääasiallinen tehtäväalueensa: Tartuntatautien klusteri keskittyy malarian ja tuberkuloosin leviämisen ehkäisyyn; ei-tarttuvien tautien klusteri torjuu syöpää sekä sydän- ja verisuonitauteja ja tupakan haittoja. Kehityksen ja terveellisen ympäristön klusteri keskittyy köyhyyden aiheuttamiin terveyshaittoihin; terveydenhoitojärjestelmien kehittäminen ja keskittyminen HIV/AIDS-ongelmaan on yhden klusterin tehtävä. Tutkimuksesta saadun tiedon klusteri selvittää erilaisten rahoitusmallien sovelluksia terveydenhuollossa. Terveysteknologia ja lääkkeet -klusteri keskittyy kliiniseen teknologiaan ja erilaisten tuotteiden ja mm. verivalmisteiden laadunvarmistukseen. Myös WHO:n rooli rokotusohjelmissa on tämän klusterin tehtävänä. Terveyden edistämisen ja mielenterveysongelmien klusterilla on koko ajan kasvava tehtäväalue. Ulkoisten suhteiden klusteri pitää yllä yhteyksiä muihin YK:n alajärjestöihin, kansalaisjärjestöihin ja muihin yhteistyökumppaneihin. Viimeisenä on organisaation hallinnon klusteri, joka pyrkii pitämään kurissa hallintokulut, edistämään tiedonkulkua ja kehittämään henkilöstöä.

Lue myös

Gro Harlem Brundtland haluaa pitää auki yhteydet organisaation kaikille tasoille. Uusi pääjohtaja korostaa kaksisuuntaisen tiedonkulun tärkeyttä ja tiedottamisen nopeutta. Teknologiaa tullaan hyödyntämään videokokousten ja muun reaaliaikaisen yhteydenpidon muodossa.

WHO:ssa uskotaan, että uudistus parantaa organisaation toimivuutta ja tehokkuutta sekä lisää valmiutta mm. kriisitilanteissa, kuten äskeisen hurrikaani Mitchin tuhoamien terveyspalvelujen jälleenrakennustyössä Väli-Amerikassa. Maailmanjärjestö haluaa myös palauttaa uskottavuuttaan rahoittajiensa silmissä. Edellisen pääjohtajan kaudella WHO:n asema ja arvovalta heikkeni monissa tärkeissä maailmanlaajuisissa projekteissa, mm. AIDS:in torjunnassa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030