Ajan­kohtai­sta

Heikko ravitsemus lisää infektioiden kestoa ja vakavuutta

Koronaviruspotilaiden kannattaa muistaa syödä ja juoda riittävästi.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

HUS:n johtava ravitsemusterapeutti Pia Nikander kehottaa pitämään koronaviruksen aiheuttamissa poikkeusoloissakin huolta monipuolisesta ravinnonsaannista. Riittävällä ravinnon ja nesteen saannilla on tärkeä merkitys elimistön puolustusjärjestelmän toiminnan ja sairaudesta toipumisen kannalta.

Ruokavalion yksipuolistuminen voi pitkään jatkuessaan heikentää suojaravintoaineiden saantia. Tämä heikentää immuunipuolustusta vähitellen.

Riittävä ravitsemus ja nesteen saanti pitäisi muistaa myös silloin, kun tauti iskee. COVID-19-tautiin liittyy usein väsymystä, kuumeilua, ruokahaluttomuutta, suolen toiminnan muutoksia sekä haju- ja makuaistin muutoksia. Nämä kaikki yhdessä voivat merkittävästi heikentää ravinnon saantia.

Vajaaravitsemustila lisää erilaisten infektioiden kestoa ja vakavuutta sekä pidentää sairaalassaoloaikaa.

Lue myös

– Koronavirustartunnan saaneiden olisikin tärkeää huolehtia riittävästä ravinnon ja nesteen saannista oireista huolimatta. Riittävä ravitsemus antaa elimistölle mahdollisuuden kamppailla mahdollista tartuntaa vastaan, ja mahdollisesti lieventää taudin vakavuutta", sanoo Nikander tiedotteen mukaan.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030