Lehti 18-19: Ajan­kohtai­sta 18-19/2003 vsk 58 s. 2013

Hoitosuositukset ovat työkalu

Tuula Vainikainen

Kansalliset hoitosuositukset eivät voi tarjota lopullisia ratkaisuja kaikkiin terveydenhuollon ongelmiin. Ne ovat kuitenkin tärkeitä työkaluja laadukkaamman potilashoidon rakentamisessa. Joskus on tärkeämpää valita suosituksesta jokin suppea alue sovellettavaksi kuin yrittää mullistaa kaikkia käytäntöjä kerralla.

- Suositukset voivat merkittävällä tavalla myötävaikuttaa potilaiden hoidon parantamiseen, jos ne ovat hyviä ja niitä sovelletaan mallikkaasti, tiivistää professori Richard Grol, joka on tutkinut hoitosuositusten merkitystä terveydenhuollossa. Grol työskentelee WOK:issa, joka on Nijmegenin ja Maastrichtin yliopistojen yhteinen terveydenhuollon laadun tutkimus- ja kehittämiskeskus.

- Muutos ja varsinkin omien hyvinä pidettyjen työskentelytapojen muuttaminen on vaikeaa. Ihmisen mieli haluaa muutosta ja aivot kehitystä, mutta sydän haluaa pitää kiinni nykytilasta, siteeraa Grol.

Lue myös

- Pelkkä tieto tai sen lisääminen ei useinkaan riitä, sen osoittavat useat tutkimukset mm. käsihygieniasta. Näyttö huolellisen käsihygienian merkityksestä sairaalainfektioiden vähentäjänä on kiistaton, siitä huolimatta terveydenhuollon ammattilaiset laiminlyövät hälyttävän usein käsien pesun arjen työssään. Syyksi laiminlyönnille esitetään monenlaisia selityksiä käsien ärtymisestä kiireessä unohtamiseen ja aihetta koskevan tutkimustiedon puutteesta valvonnan puutteeseen. Lähes puolet erään tutkimuksen osanottajista esitti syyksi sen, ettei työyhteisön johto ole kiinnostunut käsihygieniasta!

- Koska ammattilainen ei näe virheellisen toimintansa lopputulosta, häntä täytyy siitä ponnekkaasti muistuttaa, tähdentää Grol.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030