Ajan­kohtai­sta

Jyväskylä hylkäsi potilastietojärjestelmä Asterin

Jos Keski-Suomen sairaanhoitopiiri vetäytyy hankkeesta, Aster kaatuu.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Jyväskylän kaupunginvaltuusto on päättänyt, että kaupunki ei valtuuta Keski-Suomen sairaanhoitopiiriä etenemään Aster asiakas- ja potilastietojärjestelmän hankinnassa. Päätös syntyi yksimielisesti ja on Jyväskylän kannalta lopullinen.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin hallitus käsittelee Asteria tänään kokouksessaan, kertoo Asterin johtaja Simo Reipas. Sairaanhoitopiirin päätös vaikuttaa koko hankkeen jatkoon.

– Jos yksikin sairaanhoitopiiri päättää, että se ei lähde mukaan, Aster ei toteudu, sanoo Reipas.

Jyväskylän kaupungin päätös hylätä potilastietojärjestelmän hankinta ei sellaisenaan kaada hanketta.

– Sairaanhoitopiiri tekee itsenäisen päätöksen, mutta kuntien kannanotolla on keskeinen vaikutus, toteaa Reipas.

– Sairaanhoitopiirin hallitus linjaa siitä, miten asiaa jatketaan. Lopullisen sanan sanoo piirin valtuusto.

Asterin yhteishankinnassa on mukana neljä sairaanhoitopiiriä ja sote-kuntayhtymää: Keski-Suomi, Etelä-Savo, Pohjois-Karjala ja Vaasan sairaanhoitopiiri.

Kustannukset kaksinkertaistuivat

Jyväskylä hylkäsi Asterin, koska hankkeen kustannukset ovat kaksinkertaistuneet. Kun kaupunki päätti lähteä mukaan toukokuussa 2019, hankintakokonaisuuden kustannusarvio oli 60 miljoonaa euroa, josta Jyväskylän kaupungin sosiaalipalveluiden osuus oli noin 10,6 miljoonaa euroa.

Kustannukset ovat sittemmin kaksinkertaistuneet. Elokuussa 2021 jäsenkunnille ilmoitettiin, että järjestelmän kiinteä hankintahinta on 128,7 miljoonaa euroa.

Lue myös

Asterin tosiasiallinen käyttäjä ja rahoittaja olisi uusi Keski-Suomen hyvinvointialue. Jyväskylän kaupungin mukaan hyvinvointialueen toimintaa ja taloutta ei tule sitoa vielä tässä vaiheessa, vaan hyvinvointialue tulee kehittämään potilastietojärjestelmiä omista tarpeistaan ja lähtökohdistaan.

Asterin toimittajan kanssa tehdyn puitejärjestelysopimuksen mukaan osapuolet voivat irtautua sopimuksesta seuraamuksitta 30. marraskuuta 2021 mennessä.

Valtuusto lisäsi päätökseen myös ponnen, jonka mukaan sairaanhoitopiirin johto ei nauti Jyväskylän kaupungin luottamusta. Valtuusto toivoo, että sairaanhoitopiirissä ryhdytään toimenpiteisiin luottamuksen palauttamiseksi.

29.9.2021 klo 12.00 Juttua päivitetty.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030