Lehti 12: Ajan­kohtai­sta 12/2002 vsk 57 s. 1359

Käytön nopea kasvu toi nimesulidin haitat esiin

Tulehduskipulääke Nimediä voi käyttää aiempaan tapaan huolimatta maanantaina voimaan astuneesta myyntikiellosta. Lääkelaitokselta korostetaan, että kielto koskee vain uusien hoitojen aloittamista. Jotkut lääkärit ovat jo ehtineet harmistua siitä, etteivät mielestään ole saaneet riittävän ajoissa tietoa mahdollisista vakavammista haitoista.

- Ensimmäisen kerran kirjoitettiin nimesulidin ja muiden tulehduskipulääkkeiden mahdollisista maksavaikutuksista Tabu-lehdessä 6/2000. Asiaan palattiin lehdessä myös viime vuonna, huomauttaa ylilääkäri Marja-Leena Nurminen Lääkelaitokselta.

Nimedin käyttö Suomessa kasvoi voimakkaasti erityisesti viime vuonna, jolloin sitä kutsuttiin vuoden lääkenousijaksi. Myytiinkö lääkettä liian hyvin?

- Lääkelaitoksen asia ei ole kommentoida lääkemyyntiä. On kuitenkin selvää, että harvinaisimmatkin haittavaikutukset nousevat esiin, kun lääkkeen käyttö voimakkaasti laajenee. Onhan tilastollisesti todennäköistäkin, etteivät vähän käytetyssä lääkkeessä esim. 1:llä 10 000 käyttäjästä esiintyvät haitat tule samalla tavalla näkyviin kuin paljon käytetyssä, Nurminen sanoo.

Lue myös

- Lääketutkimukset tehdään yleensä korkeintaan muutaman tuhannen käyttäjän tutkimusjoukolla. Haittavaikutuksiin liittyviä ongelmia on tullut esiin viime vuosina muitakin, kun lääkkeelle on myönnetty Euroopan kattava myyntilupa, jolloin käyttäjäkunta voimakkaasti laajenee, Marja-Liisa Nurminen kertoo.

Nimedistä on haittavaikutusrekisteriin tullut 109 ilmoitusta, joista 66 on ollut maksareaktioita. Kahdelle ihmiselle on tehty maksansiirto, ja yhtä kuolemantapausta tutkitaan. Suomessa lääkkeellä on ollut neljässä vuodessa arviolta puoli miljoonaa käyttäjää.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030