Ajan­kohtai­sta

Keliakiatutkija Kalle Kurppa palkittiin

Kurppa palkittiin Lastentautien tutkimussäätiön Helena ja Niilo Hallman -palkinnolla.

Tuomas Keränen

Tamperelainen tutkijalääkäri, dosentti Kalle Kurppa on palkittu vuoden 2018 Helena ja Niilo Hallman -palkinnolla. Kurppa palkittiin eilen Uudessa Lastensairaalassa. Lastentautien tutkimussäätiön myöntämä palkinto jaetaan joka toinen vuosi nuorelle, kansainvälistä tunnustusta saaneelle suomalaiselle lastentautien tutkijalle. Palkinnon suuruus on 15 000 euroa.

Kurppa on erikoistunut lasten suolistosairauksien ja etenkin keliakian tutkimiseen. Hän johtaa Tampereen yliopiston ja TAYS:n kansainvälisesti tunnettua lasten keliakian tutkimusryhmää. Ryhmä on auttanut todistamaan, että keliakia voidaan diagnosoida verikokeista eikä hankalia suolistotähystyksiä tarvita aina. Ryhmän työn ansiosta keliakian Käypä hoito -suosituksia ollaan uudistamassa.

– Kalle Kurppa on erittäin ansioitunut tutkija, jonka työtä siteerataan kansainvälisestikin, hänen ikänsä huomioon ottaen, poikkeuksellisen paljon. Lastentautien tutkimussäätiön hallitus ja tutkijakollegio olivat yksimielisiä siitä, että hän on ansainnut tämänkertaisen tunnustuksen, emeritusprofessori ja Lastentautien tutkimussäätiön hallituksen jäsen Mikko Hallman sanoo tiedotteessa.

44-vuotias Kurppa toimii tutkijan toimen ohessa lastentautien erikoislääkärinä TAYS:ssa.

Kurppa on otettu palkinnostaan.

Lue myös

– Tuntuu hyvältä, että saa arvostusta vuosikausien kovasta työstä myös muualta kuin potilaiden parista, joita varten tätä tutkimusta tietysti tehdään. Nöyräksi vetää, kun näkee, millaiseen jatkumoon on päässyt mukaan. Palkinnon aiemmat saajat ovat poikkeuksetta hyvin arvostettuja ja tunnettuja tutkijalääkäreitä, sanoo Kurppa.

Helena ja Niilo Hallman -palkinto on jaettu joka toinen vuosi vuodesta 1984 lähtien. Rahapalkinnon lisäksi Kurppa saa numeroidun Niilo Hallman -mitalin.

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030