1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Koronarokotteen mahdollisesti aiheuttama veren hyytymishäiriö "äärimmäisen harvinainen diagnoosi", sanoo Fimean ylilääkäri
Ajan­kohtai­sta

Koronarokotteen mahdollisesti aiheuttama veren hyytymishäiriö "äärimmäisen harvinainen diagnoosi", sanoo Fimean ylilääkäri

HUS laati ohjeen hyytymishäiriön diagnosoinnista ja poissulkemisesta perusterveydenhuollossa.

Koronarokotteen mahdollisesti aiheuttama veren hyytymishäiriö Kuva 1 / 1 Kuva: Adobe/AOP

Euroopan lääkevirasto EMA arvioi keskiviikkona, että veren hyytymishäiriön (verisuonitukokset yhdessä alentuneiden verihiutalemäärien kanssa) yhteys Astra Zenecan koronarokotteeseen on mahdollinen mutta erittäin harvinainen.

Raportointi-insidenssi oli Saksassa yksi sataatuhatta rokotettua kohti ja Iso-Britanniassa yksi kuuttasataatuhatta rokotettua kohti.

Fimean ylilääkäri Maija Kaukonen korostaa, että kyse ei ole tavallisesta veritulpasta, vaan rokote aiheuttaa hyytymishäiriön, joka johtaa verisuonitukoksiin.

– Mitään yleistä laskimo- tai valtimopuolen verisuonitukosriskiä ei rokotteen yhteydessä ole havaittu.

HITin (heparin induced thrombocytopenia) kaltainen veren hyytymishäiriö on Kaukosen mukaan äärimmäisen harvinainen diagnoosi.

– Tein anestesia- ja tehohoitotyötä parikymmentä vuotta ennen kuin siirryin viranomaispuolelle ja törmäsin urani aikana yksittäisiin HIT-tapauksiin. Perusterveydenhuollon lääkäri ei näe tällaista ehkä koko uransa aikana.

– Hyytymishäiriön huomaaminen on tässä se ydinjuttu, korostaa Kaukonen.

Kaukonen uskoo, että päivystykseen tulee ihmisiä, jotka ovat huolissaan. Siksi olisi tärkeää perusterveydenhuoltoon saada käytännön työkaluja diagnostiikkaan. Esimerkiksi HUS on jo tehnyt ohjeen käytännön työtä tekeville lääkäreille.

- Perusterveydenhuollossa hyytymishäiriö voidaan diagnosoida tai poissulkea laboratoriokokeilla, sanoo Kaukonen.

Lue myös

HUS ohjeistaa seuraavasti: "Perusterveydenhuollossa laboratoriokokeina: Perusverenkuva: löydös trombosytopenia, tromb < 100 x 109/l, tyypillisesti < 50 x 109/l, mahdollisesti lievä anemia. aHIT:n poissulkuna voidaan pitää normaalia trombosyyttilukua ja FiDD < 1,0 mg/l, ja oireen väistymistä seurannassa."

Fimea on saanut aiheesta kansalaisilta runsaasti haittavaikutusraportteja. Raporteista suuri osa on puutteellisia, jolloin niistä on mahdotonta päätellä, mikä on varsinainen diagnoosi ja onko verisuonitukoksen yhteydessä havaittu veren hyytymishäiriö. Siksi Fimea pyytääkin, että hyytymishäiriöön yhdistetyt haittavahinkoilmoitukset tulisivat hoitavalta lääkäriltä.

– Ilmoituksissa tulisi kertoa tehdyt mittaukset hyytymiseen liittyen, kuten onko verihiutalemäärä mitattu ja mikä se on.

Laboratorioarvoihin on korjattu yläindeksit 21.4.2021.

Kirjoittajat
Tiiamari Pennanen

Etusivulla juuri nyt

Tieteessä
15 uutta dementian biomarkkeria tunnistettiin

Biomarkkerit ennustavat taudin kehittymistä jo 20 vuotta ennen diagnoosia.

Ajassa
USA:n lääkeviranomainen saa lisää kritiikkiä

Nopeutetussa hyväksynnässä laiminlyöntejä - jatkotutkimuksia jää tekemättä.

Tieteessä
Siedätyshoito tepsii kananmuna-allergiaan

Ruokasiedätys on toistaiseksi kokeellista hoitoa, jota ei pidä kokeilla omin päin.

Tieteessä
Delta-variantin levitessä sairaalaepidemian vaara on olemassa

Ennen riittävää rokotekattavuutta terveydenhuollossa on oltava varuillaan, arvioi Kanta-Hämeen sairaalaepidemian kokenut Iivo Hetemäki.

Tieteessä
Tekoäly auttoi tutkijoita selvittämään tupakoinnin ja syöpäkuolleisuuden yhteyttä

Tupakoivien syöpäpotilaiden kuolleisuus on suurempi kuin tupakoimattomien.

Liitossa
Tutkimus osoittaa: lääkärit valmiita kieltämään joitain vaihtoehtohoitoja lailla

Enemmistö lääkäreistä olisi valmis kieltämään joitain ns. vaihtoehtohoitoja lailla.