Ajan­kohtai­sta

Kouluterveyskyselystä nettitietokanta

Stakes on avannut valtakunnallisen kouluterveyskyselyn tuloksista tietokannan Internet-sivuilleen. Nettinuori-tietokannasta saa peruskoulun 8. ja 9. luokan oppilaille kahden vuoden välein tehtävän kyselyn tuloksia vuosilta 1996–2001.

– Haluamme näin saada tiedot nopeasti käyttöön, sanoo tutkimusprofessori Matti Rimpelä.

Tietokannassa maakuntatason tulokset ovat kaikkien saatavilla. Lisäksi kunnat voivat tehdä Stakesin kanssa sopimuksen omien koulujensa tulosten saamisesta salasanan kautta. Tarjolla on sekä valmiita taulukkopohjia että kaikkien vastausten tietokanta. Tutkija Soili Orre arvioi tietokannan hyödylliseksi mm. nuorisoasioista luentoja pitäville.

Kouluterveyskyselystä on myös valmistunut 60 seutukunnan tulosten vertailu. Siinä erot on saatu esiin tarkemmin kuin esimerkiksi läänijakoa käyttämällä. Tulokset osoittavat erot suuriksi.

– Oikeastaan ei voi edes puhua koko Suomen nuorista. Kartta on kirjavampi kuin tutkimusta käynnistettäessä kuvittelimmekaan, sanoo Matti Rimpelä. Esimerkiksi astman esiintyvyys vaihtelee kyselytuloksissa seutukunnittain 3 %:sta vajaaseen 10 %:iin. Masentuneisuutta ilmaisi valtaosassa alueita 10–15 % ja psykosomaattista oireilua 15–20 % koululaisista. Kouluterveydenhuollon vastaanotolle pääsyn koki vaikeaksi eräillä seuduilla 18 % nuorista, toisilla vain 6 %.

Kahden tuoreimman kyselykerran vertailussa esimerkiksi allergisen nuhan ja pitkäaikaissairastavuuden tulokset hyvinkin pysyviksi. Sen sijaan niska- ja hartiasäryt ovat lisääntyneet, ja subjektiivista terveyden kokemista ja masentuneisuutta ilmaisevat tulokset vaihtelivat paljonkin vuosien 1998–99 ja 2000–2001 aineistoissa. Seutukuntien väliset erot näyttävät varsin pysyviltä.

– Selvin muutos oli nuorten koulukokemuksissa. Koulujen työolot olivat parantuneet joka toisessa seutukunnassa, kertoo tutkija Sakari Karvonen.

Nettinuori-tietokanta ja kouluterveyskyselyn tuoreimmat tulokset löytyvät Internet-sivuilta http://www.stakes.fi/kouluterveys

Marianne Jansson

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030