Ajan­kohtai­sta

Koulutuspaikkakyselyn huono sijoitus pysäytti – "Tietynlainen shokki"

Soitimme NLY:n koulutuspaikkakyselyssä häntäpäähän sijoittuneisiin koulutuspaikkoihin Helsingissä ja Tampereella.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Nuorten Lääkärien Yhdistys julkaisi tammikuussa koulutuspaikkakyselynsä suositeltavuuslistauksen kokonaisuudessaan. Negatiivisissa arvioissa nousi yleisesti esiin koulutuspaikkojen työkuorma mutta myös niukka perehdytys ja säännöllisen ohjauksen puute. Erikoistuvilta kysyttiin, suosittelisivatko he kyseistä paikkaa ystävälle tai kollegalle, ja vastausten perusteella paikoille myönnettiin 1–5 tähteä.

Soitimme rankkauksen häntäpäähän sijoittuneisiin, yhden tähden saaneisiin koulutuspaikkoihin Tampereen terveyskeskukseen sekä HUS:n Naistenklinikalle.

Toimialajohtaja Seppo Heinonen, mitä mieltä olet Naistenklinikan sijoituksesta?

– En tunne kyselyä yksityiskohtaisesti, mutta kokonaistulos on huonompi kuin olisin odottanut.

Tulos oli Heinosen mukaan "tietynlainen shokki" hänelle sekä koko koulutukseen osallistuvalle yhteisölle.

Heinonen arvelee, että viimeaikaiset isot Naistenklinikkaa kohdanneet muutokset, kuten Kätilöopiston sulkeminen, toimintojen hajauttaminen useaan eri paikkaan ja Espoon uuden synnytysyksikön avaaminen, vaikuttavat tulokseen ainakin osittain.

– Olemme näiden ongelmien kanssa painineet. Parannettavaa on silti aina, hän toteaa.

Koulutusohjelmaa on uudistettu hiljattain. Viime syksynä jokaiselle yksikölle nimettiin oma vastuukouluttaja, jonka vastuulla on koota ja antaa palautetta.

Huonoon sijoitukseen suhtaudutaan vakavasti, ja se on jo johtanut toimiin, kertoo Heinonen. Tammikuun aikana Naistenklinikalla kootaan osastokohtaista palautetta koulutettavilta, jotta pystyttäisiin pureutumaan syvemmälle syihin ja selvittämään esimerkiksi, onko joitain ongelmayksiköitä.

– Toivotaan, että ensi vuonna on jo jotain nousua.

Tampereen terveyskeskuksen koulutuksesta vastaava lääkäri Sari Torkkeli, miten kommentoit sijoitusta?

– Tamperelaisia terveyskeskusarvioita oli kyselyssä vain muutama. Ohjattavia lääkäreitä on paljon enemmän, eli tämä saattaa vääristää tulosta. Mielenkiinnolla luin, mutta isot johtopäätökset teemme omasta koulutuspaikkakyselystämme.

Vastaajia oli NLY:n kyselyssä Tampereen terveyskeskuksen osalta 12.

Torkkeli kertoo, että Tampereen yliopistolla kirjoilla oleville yleislääketieteeseen erikoistuville opiskelijoille sekä YEK-jaksoa suorittaville tehdään vuosittain toimipaikkakysely, jossa on hieman samankaltaisia kysymyksiä kuin NLY:n kyselyssä.

– Kyllä sieltäkin on tullut sekä ohjaajilta että ohjattavilta viesti, että ohjaamiseen ja sen suunnitteluun tarvitaan aikaa.

Sitä on pyritty järjestämäänkin vuosien varrella, nykyään esimerkiksi ohjaustunnit on määritetty työjärjestykseen. Ohjaajille järjestetään myös säännöllisesti koulutusta. Kuitenkin resurssit ovat rajalliset ja vastaanottoaikojakin tulisi järjestää lisää, hän sanoo.

– Tasapainotteluahan tämä on.

Lue myös

Yli tuhat lääkäriä vastasi kyselyyn

NLY:n kysely toteutettiin 30. lokakuuta - 26. marraskuuta. Kyselyyn vastasi 1015 erikoistumis- tai YEK-vaiheessa olevaa lääkäriä.

Erikoistuvia lääkäreitä on arviolta 6 000 Suomessa. Tarkkaa lukua ei ole, koska erikoistuvien lääkärien määrää ei ole saatavissa yhdestä rekisteristä, kertoo NLY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Sara Mäkelä.

Kyselyyn tuli vastauksia kaikista sairaanhoitopiireistä, osasta vähemmän kuin muista. Esimerkiksi Länsi-Pohjasta vastauksia tuli vain viisi, eli juuri raportointirajan ylittävän määrän, kun taas esimerkiksi HUS-alueelta vastauksia tuli 230, kertoo Mäkelä.

Lue lisää:

Keskussairaalat kouluttavat parhaiten

Viisi tähteä on rekrytointivaltti

Kuvituskuva: Fotolia

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030