Lehti 46: Ajan­kohtai­sta 46/2000 vsk 55 s. 4709

Kuntien pätkätyöntekijät terveempiä kuin vakinainen henkilökunta?

Tampereella hämmästellään tutkimustuloksia, joiden mukaan kuntien pätkätyöntekijät ovat yleisesti ottaen terveempiä kuin vakinainen henkilökunta. Pätkätöitä tekevät toimihenkilönaiset tosin tuntevat itsensä psyykkisesti rasittuneiksi.

Tätä osoittavat alustavat tulokset Tampereen yliopistossa piakkoin valmistuvasta Tilapäisenä kunnan töissä -tutkimuksesta. Siinä on selvitetty noin 3 000 sijaisen, määräaikaisen työntekijän ja työllisyysvaroin työllistetyn työntekijän terveydentilaa kahdeksassa kaupungissa. Tutkimusta tehdään rinnan Turun aluetyöterveyslaitoksen kanssa, joka selvittää kuntien vakinaisen henkilöstön terveyttä. Kummankin tutkimuksen rahoittaa Työsuojelurahasto.

Pätkätyöntekijöiden terveyttä tutkittiin kolmella mittarilla: pyytämällä heitä arvioimaan omaa yleistä terveydentilaansa, kartoittamalla heiltä lääkärin diagnosoimat taudit sekä esittämällä heille psyykkistä rasittuneisuutta kuvaava kysymyssarja.

Vastoin odotuksia pätkätyöntekijät kokivat terveydentilansa paremmaksi kuin vakinainen henkilökunta, ja diagnosoituja tautejakin oli vähemmän kuin vakinaisilla.

Tutkijat ovat hakeneet ilmiöön selitystä työntekijöiden valikoitumisesta.

Lue myös

- Aika merkittävä selitys saattaisi olla, että kuntatyönantaja valikoisi ihmisiä töihin terveyden perusteella. Jokaisessa kunnassahan on pätkätyöläisten eliitti, joka on pätkätöissä useammin kuin taas toiset. Tuloksista voisi vetää varovaisesti senkin johtopäätöksen, että valikoitumista tapahtuu myös tuetun työllistämisen piirissä. Ainakin työllistäminen on suosinut melko terveitä pitkäaikaistyöttömiä, toteaa tutkimushankkeen vetäjä, dosentti Pekka Virtanen.

Odotusten mukainen oli sen sijaan tulos pätkätyöntekijöiden psyykkisestä rasittuneisuudesta, joka oli yleisempää kuin vakinaisella henkilökunnalla. Psyykkistä rasittuneisuutta tunsivat nimenomaan pätkätyötä tekevät toimihenkilönaiset, kuten lääkärit, opettajat, kirjastonhoitajat, lastentarhanopettajat ja sairaanhoitajat.

Sen sijaan naisilla, jotka olivat esimerkiksi tilapäisissä toimistotöissä, tai pätkätöitä tekevillä miehillä psyykkinen rasitus ei ollut yleisempää kuin kuntien vakinaisella henkilökunnalla.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030