Ajan­kohtai­sta

Kuusivuotiaille hinkuyskärokotteen tehoste

Kaikille kuusivuotiaille annetaan ensi vuodesta lähtien tehosterokote hinkuyskää vastaan ja yli 10-vuotiaille annettavista poliorokotteen tehosteista luovutaan.

– Kuusivuotiaille annettavalla hinkuyskärokotteen tehosteella yritetään paitsi poistaa tauti kouluikäisiltä, myös vähentää taudin kiertoa perheissä ja tarttumista rokottamattomiin vauvoihin, kertoo erikoistutkija Terhi Kilpi Kansanterveyslaitoksen rokoteosastolta.

Kuusivuotiaiden rokottaminen tuli mahdolliseksi uuden soluttoman hinkuyskärokotteen ansiosta.

1990-luvulla hinkuyskään kuoli kuusi imeväisikäistä vauvaa, näistä kolme vuosina 1998 ja 1999. Kilpi arvioi, että Kansanterveyslaitoksen tartuntatautirekisteriin vuosittain ilmoitetut 500–1 000 hinkuyskätapausta ovat vain pieni osa tapausten todellisesta määrästä. Valtaosa hinkuyskäpotilaista on joko alle yksivuotiaita tai koululaisia.

Ensi vuoden alusta alkaen poliorokotukset annetaan enää 6, 12, 20–24 kk:n ja 6–7 vuoden ikäisille. Tehosteista siis poistetaan ne, jotka annetaan 11- ja 16–18-vuotiaille. Aikuisten tehosterokotuksista on luovuttu jo aiemmin. Neljän annoksen perusrokotussarjan jälkeen tehosteita tarvitaan 5–10 vuoden välein vain niille, jotka matkustavat endeemisille polioalueille tai altistuvat viruksille työssään. Poliota ei esiinny Suomen lähialueilla.

Rokotusohjelman perusteellinen uudistus on tulossa näillä näkymin vuonna 2005. Tällöin siirrytään käyttämään laajaa yhdistelmärokotetta, jossa on solutonta hinkuyskärokotetta sisältävä DTP, Hib ja polio samassa rokotteessa. Lapsen ensimmäisten kahden elinvuoden aikana annettavien pistosten määrä putoaa 12:sta 5:een.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030