• Minna Pihlava

Laaja sähkökatkos aiheutti läheltä piti -tilanteen Kanta-Hämeen keskussairaalassa

Päiväkirurgian akustojärjestelmä ei toiminut kaikilta osin niin kuin piti.

Laaja sähkökatkos aiheutti läheltä piti -tilanteen Kanta-Hämeen keskussairaalassa Kuva 1 / 1

Sähkökatkos keskeytti koko Kanta-Hämeen keskussairaalan sähkönsyötön noin minuutin ajaksi torstaina 13. syyskuuta.

Sairaalan aggregaateilla toimiva varavoimajärjestelmä käynnistyi suunnitellusti, mutta päiväkirurgian akustojärjestelmä ei toiminut kaikilta osin niin kuin piti.

Akustojärjestelmän tarkoitus on varmistaa, ettei leikkausvalaisinten sähkönsyötössä tule lainkaan viivettä.

Päiväkirurgian saleissa uudet led-leikkausvalot eivät palautuneet välittömästi, kertoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tekninen johtaja Ville Vuorijärvi sairaanhoitopiirin tiedotteessa.

Kaikkien leikkaussalien varmennetun sähkönjakelujärjestelmän akuston toiminta testattiin heti sähkökatkon jälkeen, ja sen havaittiin toimivan moitteetta.

Testien mukaan viivettä oli ainoastaan joidenkin valaisimien syttymisessä. Kaikki valaisimet tutkitaan vielä tarkemmin yhteistyössä laitetoimittajan kanssa.

Valvira saa raportin

Piiri raportoi tapahtuneesta Valviralle niin sanottuna läheltä piti -tilanteena, kun kaikki yksityiskohdat laitteistojen ja varajärjestelmien toiminnasta ovat selvinneet sisäisessä prosessissa.

– Katkoksen aikana leikkaussaleissa oli käynnissä useita toimenpiteitä, joiden jokaisen kulun käymme nyt huolellisesti lävitse. Elintoimintoja ylläpitävät sairaalalaitteet toimivat omien akkujensa ja paineilman avulla, ja niiden varajärjestelmät toimivat moitteetta, mutta esimerkiksi tähystyslaitteet ja mikroprosessoria käyttävät järjestelmät voivat sammua jo lyhyestäkin sähkökatkosta. Sähkökatko saattaa aiheuttaa niiden käytössä potentiaalisesti vaarallisia tilanteita, joihin on varauduttava nyt ilmi tulleiden puutteiden osalta, sanoo Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin johtajaylilääkäri Seppo Ranta sanoo tiedotteen mukaan.

Katkoksen aikana operoitujen potilaiden osalta ei ole havaittu potilasvahinkoja.

– Selvitämme nyt, mihin teknisiin toimenpiteisiin sairaalassa on ryhdyttävä potilasturvallisuuden edelleen parantamiseksi, Ranta sanoo.

Korjaus 17.9. Jutusta on poistettu lause "Katkos aiheutui sairaanhoitopiirin tiedotteen mukaan ongelmasta valtakunnan verkossa" Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirin tiedoteoikaisun mukaisesti. Ongelma ei johtunut valtakunnan verkon tason ongelmasta.

Kuva: Kanta-Hämeen keskussairaala / Terho Aalto

Lisää aiheesta

Taide tukee potilasta
Lääkärin työuupumus tuplaa riskit
Lääkärin työuupumus tuplaa riskit

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Ajassa
Kuntodoping jää helposti huomaamatta

Kuntodoping on tuttu ilmiö myös lapsettomuusongelmista kärsivien pariskuntien kanssa työskentelevälle naistentautien erikoislääkäri Varpu Rannalle.

Työssä
Raudanpuute ilman anemiaa - Miten ferritiiniarvoa tulkitaan?

Plasman ferritiinipitoisuuden mittaus on elimistön rautapitoisuuden perusseulontakoe. Sen tulkinta ei ole kuitenkaan aina helppoa.

Liitossa
Kenen kuuluu maksaa Kanta-palveluista?

Yksi Lääkäriliiton eduskuntavaalitavoitteista on siirtää Kanta-palveluiden käyttö­kustannukset valtiolle.

Pääkirjoitus
Hoivakotiin kuuluu lääkäri

Pitääkö huonokuntoisen ja muistisairaan ikäihmisen lähteä hoivakodista terveysasemalle päästäkseen lääkäriin? kysyy Pekka Nykänen.

Liitossa
Vastaanotto kuuluu potilaalle

– Tilastointi on järkevää vain, jos dataa käytetään toiminnan kehittämiseen, kirjoittaa Katri Männikkö.

Tieteessä
Akuutin umpilisäketulehduksen hoidossa tarvitaan tarkempia diagnooseja

Varjoainetehosteisella tietokonetomografiatutkimuksella saavutettiin erinomainen diagnostinen tarkkuus riippumatta radiologin kokemuksesta.

Tiedepääkirjoitus
Suorat antikoagulantit muuttivat hoitoa

Antikoagulaatiohoitoa käyttää yhä suurempi joukko potilaita, joilla on taustalla hankalia perussairauksia ja käytössä lukuisia muita lääkkeitä.