Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2020 vsk 75 s. 2822 - 2823

Lääkärien väsymys alkaa näkyä

Koronakuormitus ­vaihtelee sairaaloissa.

Minna PihlavaSuvi SariolaUlla ToikkanenHertta Vierula Ja Heli Väyrynen
Kuvituskuva 1
HUS

Anna-Maija Tapper, johtava lääkäri, Hyvinkään sairaala:

Kuvituskuva 2
Janne Ruotsalainen

Sally Järvelä, johtajaylilääkäri, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri:

Kuvituskuva 3
Harri Falck/VSSHP

Petri Virolainen, sairaalajohtaja, TYKS:

Kuvituskuva 4
PPSHP

Juha Korpelainen, johtajaylilääkäri, OYS:

Kuvituskuva 5
KYS

Heikki Miettinen, sairaalanjohtaja, KYS:

Koronapotilaiden määrä osastoilla ja tehohoidossa kasvaa. Kysyimme viidestä sairaalasta, miten epidemia vaikuttaa loppuvuoden järjestelyihin, lomiin ja lääkärien jaksamiseen. Osassa sairaaloita tilanne on vielä rauhallinen, paikoin pandemia näkyy jo lääkärien väsymisenä.

Tieto rokotteesta tuo toiveikkuutta

Anna-Maija Tapper,

johtava lääkäri, Hyvinkään sairaala:

"Tämänhetkistä tilannetta helpottavat HUS-alueen leveät hartiat ja erinomainen yhteistyö. Käymme joka aamu Teams-palaverissa läpi päivän tilanteen koko HUS-alueella: koronapositiivisten määrän, vuode- ja teho-osastojen tilanteen. Suunnittelemme yhdessä, missä potilaat parhaiten hoituvat. Yhteistyössä on niin perusterveydenhuolto kuin erikoissairaanhoitokin mukana.

Lääkärit ja hoitajat ovat olleet koko vuoden koronaepidemian vuoksi varsin työllistettyjä, ja väsymys alkaa näkyä. Onneksi tieto tulevasta rokotteesta tuo toiveikkuutta sen suhteen, että jossain vaiheessa tämä loppuu.

Joulunajan ennakointi on vaikeaa, tilannetta seurataan päivittäin ja tarpeen mukaan reagoidaan. Elektiivisen toiminnan sulkuja on tehty ja lomia myönnetty, jotta pitkään töissä olleet saavat hengähdystauon. HUS-alueella on yhteinen eskalaatiosuunnitelma sen varalta, että pandemiatilanne edelleen huonontuu. Marssijärjestys on selvä, ja luotamme yhteistyön voimaan."

Kesälomallakaan ei palauduttu

Sally Järvelä,

johtajaylilääkäri, Kanta-Hämeen sairaanhoitopiiri:

"Toistaiseksi on menty sillä, että joulun lomat toteutuvat suunnitellusti.

Jos ilmaantuvuus ja sairaanhoitoon päätyvien määrä kasvavat, joudutaan ehkä perumaan tai siirtämään virkasuhteisten työntekijöiden lomasuunnitelmia.

Lääkäreistä koronapotilaiden hoito koskee erityisesti anestesialääkäreitä, jotka voivat osallistua tehohoitoon. Heidän esimiehensä pitää heitä kartalla tilanteesta. Pidämme viikoittain myös henkilöstöinfoja.

Lääkärit kollektiivisesti suhtautuvat tilanteeseen, että kyllä me tämä hoidetaan, tulee mitä tulee. Mutta kun keskustelee henkilökohtaisesti, moni kertoo väsymyksestä. Useampikin lääkäriesimies on tuonut esiin, että kesälomallakaan ei palautunut. Se huolestuttaa.

Normaaleja kasvokkain kohtaamisia, joissa keskusteltaisiin isommalla porukalla vaikeista tapauksista tai jaettaisiin kollegiaalista tuskaa maailmanmenosta ylipäänsä, ei ole. Kahvihuoneessakin on rajoituksia. Siellä missä pitäisi palautua, joutuu tarkkailemaan, että teemmehän nyt kaiken oikein.

Olemme perustaneet tiimin miettimään, miten väestön ja ammattilaisten kriisin kestävyyttä voi lisätä."

Joustoa löytynee, jos tulee hätä

Petri Virolainen,

sairaalajohtaja, TYKS:

"Lääkärien ja koko henkilöstön joululomat on tarkoitus toteuttaa ihan normaalisti. Ajattelemme, että henkilökunta on lomansa ansainnut. Luotamme siihen, että joustoa löytyy, jos tulee oikein hätä.

TYKS:ssa ei varsinaisesti lisätä lääkäriresursseja loppuvuodeksi normaalista poikkeavasti. Joihinkin ylimääräisiin takapäivystysrinkeihin varaudutaan. Jos koronatilanne pahenee, katsomme päivittäin, mitä normaalisti tehtävää työtä voidaan jättää tekemättä. Näin voidaan siirtää valmiiksi koulutettua henkilöstöä toisiin tehtäviin.

Arvioidemme mukaan on erittäin todennäköistä, että tilanne pahenee. Uskomme kuitenkin, että tämä tapahtuu asteittain, niin että pystymme reagoimaan siihen.

Lääkärien tunnelmat ovat aika rauhalliset. Tietynlaista koronaväsymystä kuitenkin on – koronaa on kestänyt jo aika kauan. Yleinen ärtyneisyys on ehkä hieman suurempaa kuin tavallisesti, ja toivottaisiin, että päästäisiin jo puhumaan jostakin muusta."

Anestesialääkärit voivat pitää lomia

Juha Korpelainen,

johtajaylilääkäri, OYS:

"Alueemme on epidemian leviämisvaiheessa, tartuntamäärät ovat kohonneet, ja sairaalassa tämä näkyy potilasmäärän kasvuna. Meillä on hoidossa yli kymmenen koronapotilasta.

Olemme toki varautuneet potilasmäärän kasvuun. Henkilökunta riittää, vaikka koronapotilaiden määrä kaksinkertaistuisi nykyisestä.

Lue myös

Joulua helpottaa se, että sulut toteutuvat tänä vuonna tavanomaisesti, eli kiireetöntä leikkaustoimintaa on tosi vähän. Toiminta ei kuormita teho- ja vuodeosastojamme. Esimerkiksi anestesialääkärit voivat pitää lomia. Hoitajille on luotu varallaolojärjestelmät.

Keskitimme loppuvuodeksi tehohoitoa ja valvontaa vaativat koronapotilaat saman johdon alle tehon ympäristöön. Tämä vaati tila- ja henkilökuntajärjestelyjä. Päivystysajan vahvistamista harkitaan.

Lääkärien tunnelmat ovat rauhalliset. Toivottavasti tiukat rajoitustoimet hillitsevät epidemiapiikkiä. Muokkaamme suunnitelmaa, jos potilasmäärä kasvaa yli 20:n."

Tilanne on ollut rauhallinen

Heikki Miettinen,

sairaalanjohtaja, KYS:

"Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä COVID-19-pandemia on ollut hyvin rauhallinen. Sairaalassa on hoidettu vain yksittäisiä COVID-19-potilaita. Keväästä saakka KYS:ssä on hoidettu 58 koronapotilasta, joista neljäsosa on ollut teho-osastolla. Tällä hetkellä koronapotilaita on reilusti alle 10.

Tämän vuoksi emme ole suunnitelleet loppuvuodeksi lääkäriresurssien lisäämistä. Poikkeuksena tähän on teho-osasto, jossa on tehohoitoa vaativien COVID-19-potilaiden vuoksi ylimääräinen päivystäjä ja päivystyspoliklinikka, jossa näitä potilaita varten on ylimääräinen lääkäri ilta-aikaan.

Lääkärien vuosilomat joulun aikana pyrimme toteuttamaan normaalisti toiveiden mukaan. Lääkärien tunnelmat ovat hyvät, joskin varmasti kaikki jännitämme, iskeekö koronan toinen aalto voimalla myös Pohjois-Savoon."

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030