Ajan­kohtai­sta

Lääkärihelikoptereiden uudet tukikohdat Kouvolaan ja Seinäjoelle

Valtio rahoittaa FinnHEMS:n toimintaa 27 miljoonalla eurolla.

Tuomas Keränen
Kuvituskuva 1

FinnHEMS Oy:lle luovutetaan 27 miljoonan euron osakevarallisuus hyödynnettäväksi tukikohta- ja muihin menoihin, tiedottaa valtioneuvosto. Hallituksen reformiministerityöryhmä ja talouspoliittinen ministeriö linjasivat tänään ensihoidon ilmailupalveluihin liittyvistä järjestelyistä, jotka koskevat lääkärihelikopteritoimintaa.

Talouspoliittinen ministeriövaliokunta on linjannut aiemmin, että lääkärihelikopteritoiminnan järjestämisvastaa on tarkoitus keskittää tulevalle Pirkanmaan maakunnalle sote-uudistuksen yhteydessä. Samalla yliopistollisten sairaanhoitopiirien omistama FinnHEMS siirtyisi silloin Pirkanmaan maakunnan omistukseen.

STM neuvotteli yhtiön omistuksen keskittämisestä ja sopisi valtion päätösvallasta rahoittajana yhtiön tukikohtien sijaintia ja investointia koskevissa asioissa.

Lue myös

Samalla linjattiin, että lääkärihelikopteritukikohdat perustettaisiin Seinäjoelle ja Kouvolaan lisärahan turvin. Eduskunnan oikeusasiamies on todennut, että nykyisellä tukikohtaverkostolla ei pystytä tarjoamaan yhdenvertaista ensihoitolääkärin saatavuutta hätäpotilaille kaikkialla Suomessa. Suurimmat kipupisteet ovat juuri Pohjanmaalla ja Kaakkois-Suomessa.

Nykyiset FinnHEMS:n helikopterikentät ovat Turussa, Vantaalla, Tampereella, Kuopiossa, Oulussa ja Rovaniemellä.

Kuva: FinnHEMS

Kirjoittajat

Tuomas Keränen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030