1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Lääkäriliitto: Tulevan hallituksen vahvistettava perusterveydenhuoltoa
Ajan­kohtai­sta

Lääkäriliitto: Tulevan hallituksen vahvistettava perusterveydenhuoltoa

Hallituksen olisi aloitettava samaan aikaan kaksi erillistä hanketta: perusterveydenhuollon elvyttäminen hoitotakuulla ja siitä riippumattoman sote-rakenteiden uudistaminen.

Lääkäriliitto: Tulevan hallituksen vahvistettava perusterveydenhuoltoa Kuva 1 / 1

Lääkäriliitto nostaa hallitusneuvotteluihin viisi keskeistä uudistettavaa asiaa.

1. Julkisten lääkäripalveluiden saatavuutta tulee parantaa kiristämällä hoitotakuusäännöksiä. Perusterveydenhuollon lääkärin vastaanotolle tulisi päästä viimeistään viidentenä arkipäivänä hoidontarpeen arvioimisesta. Nykyään kyseiset odotusajat lääkärin vastaanotolle kiireettömissä asioissa ovat kohtuuttoman pitkät ja vaihtelevat kuntien välillä ja kuntien sisällä. Liiton kannanoton mukaan muutos olisi kustannusneutraali erikoissairaanhoidosta säästyvien kustannusten vuoksi.

2. Päivystysjärjestelyt on turvattava myöntämällä poikkeuslupia pienemmille keskussairaaloille. Liiton mukaan erikoissairaanhoidon elektiivisten toimintojen liiallinen keskittäminen voi vaarantaa pienempien keskussairaaloiden päivystyksen järjestämisen, uhkaa huonontaa päivystystyön laatua ja pahimmillaan vaarantaa potilasturvallisuutta näissä yksiköissä. Erikoissairaanhoidon rakenneuudistukselle viime hallituskaudelle kaavaillut 350 miljoonan euron vuotuiset säästöt vuoden 2020 loppuun mennessä ovat liiton mukaan epärealistisia, joten elektiivisen toiminnan muutos korkeintaan myöhentäisi tavoiteltuja säästöjä.

3. Laadukas saattohoito tulee turvata koko väestölle. Tällä hetkellä suomalaiset eivät ole asiassa yhdenvertaisessa asemassa. Saattohoitopalvelut tulee turvata lainsäädäntömuutoksella STM:n väliraportin mukaisesti. Lisähenkilökuntaa tarvitaan kotisairaaloihin, saattohoito-osastoille, poliklinikoille ja sairaaloihin. Palveluiden parantuminen vähentää osaltaan jonkin verran erikoissairaanhoidon tarvetta. 35 miljoonaa euroa vuodessa takaisi 100 uutta lääkäriä ja 500 uutta hoitajaa.

Lue myös

4. Liiton mukaan uskomushoitojen haittoja tulee vähentää. Uskomushoitojen tarjoaminen pitää kieltää lapsilta ja muita haavoittuvilta ryhmiltä, vakavasti sairailta ja raskaana olevilta. Viranomaisvalvontaa tulee tehostaa ja markkinoinnissa kieltää väittämät tehosta sairauksien hoidossa ja diagnosoinnissa. Viranomaisvalvonnan kustannukset ovat 100 000 euron luokkaa vuodessa.

5. Tutkimuksen ja koulutuksen rahoituksessa tulee painottaa lääketieteellistä tutkimus- ja innovaatiotoimintaa. Tämän päivän tutkimus on huomispäivän hyvää hoitoa, liitto toteaa. Lääketieteellisen tutkimuksen erityisvaltionosuus on pienentynyt parin vuosikymmenen aikana 91 miljoonasta eurosta tämän vuoden 21 miljoonaan euroon. Vähimmäistavoitteena on palauttaa rahoituksen taso ennalleen.

Lääkäriliiton kannanotto löytyy kokonaisuudessaan täältä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Valtuuskunta kokoontuu aamulla syyskokoukseensa

Asialistalla muun muassa digistrategia, jäsenmaksun korottaminen ja eläkeläisjäsenluokan perustaminen.

Pääkirjoitus
Lapsen itsetuhoisuus on hätähuuto

Aluksi on käytävä käsiksi juurisyihin, lasten ja nuorten psykososiaalisiin oloihin, kirjoittaa Pekka Nykänen.

Ajassa
”Joka kokouksessa oppii jotain uutta”

Lääkäritoimitus ­osallistuu Lääkärilehden tiede­artikkeleiden toimi­tus­­­prosessiin.

Tieteessä
Lastenpsykiatrista akuuttiosastohoitoa tarvitsee yhä useampi

TAYS:ssa potilailla oli vakavia häiriöitä ja lähetteen yleisin syy oli itsetuhoisuus.

Tiedepääkirjoitus
Vertaisarviointi on laatutyötä

Vertaisarvioijat tekevät palkatonta työtä tiedeyhteisön hyväksi, kertoo Pertti Saloheimo.

Ajassa
Uusi kuvantamislaite pääsee lähemmäs aivoja

Aalto-yliopiston kehittämän laitteen anturit voidaan asettaa potilaan pään pinnalle.