Ajan­kohtai­sta

Lääkärit ja vanhemmat ulalla virtuaaliyhteisöistä

Terveydenhuollon ammattilaiset pääsevät nuorten ongelmiin nopeasti käsiksi virtuaaliyhteisöjä hyödyntämällä. Tiedon ja taidon puute estää kuitenkin yhteisöjen järkevää käyttöä.

Virtuaaliyhteisöt tarjoavat terveydenhuollon ammattilaisille hyvän väylän päästä kuulemaan lapsia ja nuoria näiden ongelmista. Silti tätä mahdollisuutta käytetään vähän, todettiin Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen vuosikokouksen Lapsi ja media -sessiossa.

Tilaisuudessa pohdittiin, että nuoret tarvitsevat vanhempiensa ohjausta virtuaalimaailmassakin. Sekä vanhemmilla että terveydenhuollon ammattilaisilla on kuitenkin heikko tietotaso verkkoyhteisöistä.

– Valtaosalla lääkäreistä ei ole harmainta hajua siitä, mistä virtuaaliyhteisöissä on kyse. Myöskään vanhemmat eivät tiedä minkälainen esimerkiksi IRC-galleria on, Suomen Lastenlääkäriyhdistyksen tiedottaja, lastentautien erikoislääkäri Jarmo Salo sanoo.

Salon mukaan vanhemmat osallistuvat lasten verkkoyhteisöjen käyttöön ulkopuolisen silmin rajoittamalla lähinnä sitä, miten kauan lapset ovat koneen ääressä. Terveydenhuollon ammattilaisillakaan ei ole tämän konkreettisempia eväitä.

– Verkkoyhteisöt nähdään usein pelkkinä uhkina, mutta niiden aidossa vuorovaikutuksessa on paljon mahdollisuuksia. Lääkärit voisivat hyödyntää niitä esimerkiksi diabeetikkojen hoidon seurannassa, Salo sanoo. Lisätietoa on kuitenkin tulossa. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos valmistelee sähköistä lastenneuvolaopasta, joka on tarkoitettu terveydenhuollon ammattilaisilla ja vanhemille.

Verkkoyhteisö tavoittaa

Verkkopalvelu IRC-galleria luonnehtii itseään virtuaaliseksi nuorisotilaksi. Sillä on yli puoli miljoonaa käyttäjää. Palveluntarjoajan Sulake Dynamoid Oy:n mukaan yli 60 prosenttia suomalaisista 13-17 -vuotiaista nuorista käyttää palvelua päivittäin.

Nuoret voivat julkaista palvelussa itsestään tai harrastuksistaan kuvia, pitää esimerkiksi nettipäiväkirjaa ja liittyä itseään kiinnostaviin yhteisöihin muiden palvelun käyttäjien kanssa.

Mannerheimin lastensuojeluliitto ja IRC-galleria toteuttivat kesällä 2007 kokeilun, jossa MLL:n lasten ja nuorten puhelinpäivystäjät olivat 14-vuotiaiden poikien tavoitettavissa chatissa, eli reaaliaikaisessa verkkokeskustelussa. Tiedote chatpäivystyksestä saatiin lähetettyä suoraan 12 000 14-vuotiaalle pojalle.

Nuorten ongelmiin päästiin verkossa nopeammin käsiksi kuin puhelimessa.

– Matala kynnys yhteydenottoon on verkon ominaispiirre. Pieniä asioita voidaan käsitellä siellä suoraan. Verkkokeskustelu ei tietenkään voi korvata fyysistä kontaktia vakavammissa ongelmissa, mutta kynnys ensimmäiseen yhteydenottoon on verkossa matala, IRC-gallerian viestintäjohtaja Matti Kari sanoo.

Juha-Pekka Honkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030