Lehti 21: Ajan­kohtai­sta 21/2019 vsk 74 s. 1333

Lääkärit saavat niukasti ravitsemuskoulutusta

Lääkärit eivät ehkä koe ravitsemusta omakseen, sanoo FISPEN-yhdistyksen puheen­johtaja Riitta Korpela.

Tiiamari Pennanen
Kuvituskuva 1

Professori Riitta Korpela on kliinisen ravitsemuksen ja metabolian yhdistyksen FISPENin puheenjohtaja.

Lääkärillä on vastuu myös potilaan ravitsemushoidosta, mutta lääkärikoulutuksessa käsitellään niukasti ravitsemusta, sanoo professori Riitta Korpela.

Korpela on pohjakoulutukseltaan ravitsemustieteilijä ja toimii tutkimusjohtajana Helsingin yliopiston lääketieteellisessä tiedekunnassa. Hän on myös puheenjohtaja kliinisen ravitsemuksen ja metabolian yhdistyksessä FISPENissä (The Finnish Society for Clinical Nutrition and Metabolism), joka on eurooppalaisen ESPENin alajärjestö. ESPENiin kuuluu 59 kansallista järjestöä ja yli 3 500 jäsentä.

– Monessa muussa maassa lääkäreillä on enemmän ravitsemusvastuuta, mutta koska Suomessa on korkeakoulutetut ravitsemusterapeutit, lääkärit eivät ehkä koe ravitsemusta omakseen.

Vapaaehtoistoimin pyörivällä FISPENillä on noin sata jäsentä, pääosin lääkäreitä ja laillistettuja ravitsemusterapeutteja. Jäseneksi voivat liittyä terveydenhuollon ammattilaiset ja henkilöt, joilla on ylempi korkeakoulututkinto ravitsemustieteestä, fysiologiasta tai biotieteistä.

FISPENin tavoitteena on edistää tutkittuun tietoon perustuvaa kliinisen ravitsemuksen, ravitsemushoidon ja aineenvaihdunnan tietämystä ja toimintatapoja terveydenhuollossa, sairaanhoidossa ja hoivakodeissa. Yhdistys myös jakaa apurahoja ESPENin koulutuksiin ja kongresseihin sekä järjestää koulutuksia ja seminaareja. Koulutuskokonaisuus on suunnattu nimenomaan lääkäreille ja muille terveydenhuoltoalan ammattilaisille.

Työkaluja lääkäreille

Espen julkaisee ja päivittää jatkuvasti ravitsemussuosituksia kliiniseen ravitsemushoitoon, kertoo Korpela. Uusimmat ravitsemussuositukset on tehty hepatologiasta, tehohoidosta, geriatriasta, pediatriasta ja neurologiasta.

Lue myös

ESPEN julkaisee suosituksia verkkosivuillaan ja Clinical Nutrition -lehdessä. Suosituksista ollaan tekemässä lyhennelmiä ja FISPEN on lupautunut kääntämään osan niistä suomeksi, kertoo Korpela.

– Hartaasti toivoisin, että lääkärit löytäisivät nämä suositukset. Ne ovat hyödyllinen työkalu moniammatilliseen yhteistyöhön potilaan ravitsemuksen suunnittelussa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030