Ajan­kohtai­sta

Lääkekorvausmenojen viiden vuoden kasvu päättyi

Lääkekorvausmenot pienenivät vuonna 2017.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1

Kela kertoo, että lääkekorvausmenot pienenivät vuonna 2017 ensimmäistä kertaa viiteen vuoteen. Näyttää kuitenkin siltä, että vuonna 2018 korvausmenot ovat alkaneet taas kasvaa.

Kela maksoi vuonna 2017 lääkekorvauksia 1,387 miljardia euroa, mikä on 1,8 prosenttia vähemmän kuin edeltävänä vuonna. Korvausmenojen pieneneminen johtui hallitusohjelman säästötoimista, erityisesti diabeteslääkkeiden korvaustason alentamisesta.

Kokonaisuudessaan lääkkeiden myynti kuitenkin kasvoi hiukan. Etenkin veren hyytymistä estävien ja systeemisten viruslääkkeiden myynti kasvoi. Myös syöpälääkkeiden ja immuunivasteen muuntajien myynti kasvoi edelleen, joskin hitaammin kuin aiempina vuosina. Sydän- ja verisuonitautien lääkkeiden myynti pieneni ensi kertaa vuosiin.

Kelan erikoistutkija Leena Saastamoinen toteaa, että kuluvan vuoden tammi–syyskuun lukujen perusteella myös lääkkeiden korvausmenot ovat alkaneet jälleen kasvaa.

– Eniten ovat kasvaneet syöpälääkkeiden ja immuunivasteen muuntajien sekä veritautien lääkkeiden korvaukset. Sydän- ja verisuonisairauksien lääkkeiden korvausmenot sen sijaan ovat pienentyneet.

Suomen lääketilasto 2017 nyt verkossa

Suomen lääketilasto 2017 on nyt saatavilla verkossa Kelan ja Fimean sivuilla.

Lue myös

Julkaisuun on koottu tilastotietoa lääkkeiden käytöstä ja lääkekustannusten korvaamisesta Suomessa. Tilastot perustuvat muun muassa lääkkeiden tukkumyyntitietoihin ja Kelan rekisteriaineistojen tietoihin lääkekorvausjärjestelmän piiriin kuuluvista lääkeostoista.

Lisätietoa:

Suomen lääketilasto

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030