Lehti 37: Ajan­kohtai­sta 37/2000 vsk 55 s. 3659

Lääkkeiden sähköisessä kaupassa vielä ongelmia Tulli ja Lääkelaitos joutuvat viikoittain selvittämään ulkomaisten pakettien sisältöä

Ulla Järvi

Lääkkeiden sähköisen kaupan odotetaan murtavan monopoleja ja parantavan suomalaisenkin kuluttajan asemaa. Vaikka kauppa on vielä lapsenkengissä, on jo nyt törmätty ongelmiin: toimitusajat venyvät, eivätkä pilleritkään ole aina asianmukaisia.

- Lääkkeiden ostaminen postitse ulkomailta ei ainakaan vielä ole turvallista, sanoo Suomen Apteekkariliiton viestintäjohtaja, proviisori Erkki Kostiainen.

Kostiainen ei puhu pelkästään turvatakseen suomalaisten apteekkien asemaa lääkekaupassa. Ongelmia on havaittu nimenomaan ulkomailla.

Mm. lääkealan uutislehti Scrip julkisti heinäkuun numerossaan sveitsiläisselvityksen verkkokaupasta. Yhdeksästä verkkokaupasta tilattiin kahtakymmentä eri lääkettä. Toimitusajat olivat yllättävän pitkiä: 5-42 päivää. Toimituksissa oli myyntiluvattomia lääkkeitä, virheellisiä pakkausmerkintöjä sekä vakavia laatupuutteita.

- Tabletit olivat hauraita, ja yhdessä lääkkeessä oli jopa eri vaikuttavaa ainetta kuin mitä pakkauksessa luvattiin. Lääkkeitä oli ilmeisesti säilytetty varastossa väärin, mikä aiheutti mm. lääkeaineiden pitoisuuksien laskua, Kostiainen kertoo.

Halvemmaksikaan verkosta tilaaminen ei tullut, sillä osa lääkkeistä oli jopa kalliimpia kuin apteekeissa.

Toistaiseksi suomalaiset apteekit tyytyvät jakamaan netissä vain lääketietoa. Edes rohdoksia tai ei-lääkkeitä ei ole tarjolla. EU:n lääkkeiden mainontaa koskeva direktiivi sekä lääkelaki estävät reseptilääkkeiden myynnin verkossa. Itsehoitolääkkeiden verkkomyynnin esteenä ovat lääkelaki ja sen nojalla annetut määräykset.

Ulkomailta lääkkeiden ostaminen verkossa on suomalaisille sallittua vain laillisista hankintapaikoista ETA-alueella. Huumausaineiksi luettavia tai eläinlääkkeitä ei saa tilata. Tarvittaessa on pystyttävä todistamaan tullille lääkkeiden tulevan vain omaan käyttöön.

Erkki Kostiaisen mukaan tulli ja Lääkelaitos selvittelevät viikoittain epäselviä lääkelähetyksiä. Täysin ei esimerkiksi huumaavien lääkkeiden tuontia ole pystytty estämään: tiettävästi mm. Turun gamma-huumeet oli tilattu netistä.

Verkkokauppa on kohta totta

Erkki Kostiainen uskoo, että muutaman vuoden kuluttua Suomessakin voi asioida apteekin kanssa verkossa. Hän kuitenkin soisi lääkekaupan pysyvän ammattilaisten käsissä ja siten tarkasti valvottuna.

- Esimerkiksi englantilaisessa Pharmacy2U-verkkoapteekissa käyttäjän on reseptilääkkeitä saadakseen ensin rekisteröidyttävä. Tiedostoihin kerätään perustietoja mm. asiakkaan allergioista, Kostiainen kertoo.

Lue myös

Hän vieraili itse verkkosivuilla vertailemassa hintoja, eikä havainnut niitä ainakaan nykyisellä punnan kurssilla Suomea edullisemmiksi.

-Suomessa apteekkiverkosto on varsin kattava, joten pienessä maalaiskunnassakin lääkkeet saa periaatteessa helpommin ja nopeammin hakemalla ne itse apteekista kuin tilaamalla verkosta.

Kostiaisen mukaan verkko ja uudet viestimet oikein käytettynä parantavat asiakaspalvelua, ja suomalaisten apteekkien on siihen harkiten mentävä mukaan.

- Esimerkiksi terveystiedon jakaminen lääkekaupan yhteydessä on verkossa mahdollista. Samoin lääkehoidon seurantaa voisi tehostaa. Kun verkkokauppaan yhdistetään matkaviestimet, voitaisiin esimerkiksi kännykkään lähettää tieto, että reseptilääke on nyt valmis noudettavaksi. Lääkekuurin ohjeet voisi välittää kännykkään; jopa muistuttaa tekstiviestillä lääkkeen ottamisen ajankohdasta, Kostiainen visioi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030