Ajan­kohtai­sta

Lähes kolmannes puutiaisista kantaa taudinaiheuttajia

Yleisin taudinaiheuttaja oli borrelioosia aiheuttava Borrelia burgdorferi -bakteeri.

Hertta Vierula
Kuvituskuva 1

Kansalaisten avulla kerätty Turun yliopiston punkkipankki on paljastanut uutta tietoa sekä tavallisen puutiaisen että taigapunkin kantamista taudinaiheuttajista.

Noin kolmasosa puutiaisista kantaa ainakin yhtä taudinaiheuttajaa. Kaksi prosenttia kantaa useampaa kuin yhtä.

Tutkijoiden havaitsemista taudinaiheuttajista yleisin oli borrelioosia aiheuttava Borrelia burgdorferi -bakteeri, jota löytyi 17 prosentista puutiaisia.

Taudinaiheuttajia kantavien puutiaisten määrä on korkein Suomen etelärannikolla. Miltei yhtä suurta kantajuus oli myös Keski- ja Pohjois-Suomessa. Etelärannikolla esiintyy vain tavallista puutiaista, Keski-Suomessa sekä tavallista että taigapunkkia. Pohjois-Suomessa taigapunkki on valtalaji.

Yleisökeräys tuotti suuren aineiston

Turun yliopiston kesällä 2015 toteuttama puutiaisten yleisökeräys kerrytti 20 000 puutiaisyksilön aineiston. Aineistosta löytyi neljä Lymen borrelioosia aiheuttavaa Borreli burgdorferi -ryhmän bakteeria: B.garinii, B. valaisiana, B. afzelii ja B. burgdorferi sensu stricto.

B. garinii -bakteerin tiedetään olevan tavallisin neuroborrelioosin aiheuttaja. B. afzelii aiheuttaa pääosin iho-oireita.

Pilkkukuumetta aiheuttavia Rickettsia-suvun bakteereita tutkijat löysivät kymmeneltä prosentilta puutiaisista, ja kantajuus oli puolet korkeampi tavallisessa puutiaisessa kuin taigapunkissa.

Lue myös

Ihmisen anaplasmoosia ja nautojen laidunkuumetta aiheuttavaa Anaplasma phagocytophilum -bakteeria sekä naudan punatautia aiheuttavaa Babesia-alkueläintä tutkijat löysivät alle prosentilta puutiaisista. Kantajuus oli selvästi tavallisempaa puutiaisessa. Babesia-lajeja havaittiin kaksi: B. divergens sekä B. venatorum. Näitä taudinaiheuttajia ei ole manner-Suomesta aiemmin tavattu. Candidatus Neoehrlichia mikurensis -bakteeria löytyi tutkimuksessa myös ensimmäistä kertaa manner-Suomesta muutamasta näytteestä ja ainoastaan tavallisesta puutiaisesta.

Tutkijat etsivät aineistosta myös jänisruttoa aiheuttavaa Francisella tularensis -bakteeria sekä kissanraapimatautia aiheuttavaa Bartonella-bakteeria, mutta näitä ei löytynyt kummastakaan puutiaislajista.

Kansanterveydellisesti merkittävimmät puutiaisperäiset sairaudet Suomessa ovat Lymen borrelioosi ja puutiaisaivotulehdus.

kuva: Maija Laaksonen

Kirjoittajat

Hertta Vierula

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030