1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Leikkaushoito ei hyödytä yleisimmässä olkapään kipuoireyhtymässä
Ajan­kohtai­sta

Leikkaushoito ei hyödytä yleisimmässä olkapään kipuoireyhtymässä

Olkapään avarrusleikkaus ei hyödytä potilaita, jotka kärsivät olkalisäkkeen alaisesta kipuoireyhtymästä.

Leikkaushoito ei hyödytä yleisimmässä olkapään kipuoireyhtymässä Kuva 1 / 1

Yleisesti käytössä olevasta olkapään avarrusleikkauksesta ei ole hyötyä potilaille, jotka kärsivät olkalisäkkeen alaisesta kipuoireyhtymästä, vaivasta jota aiemmin kutsuttiin ahtaaksi olkapääksi, selviää kansainvälisen asiantuntijapaneelin suosituksesta.

Olkalisäkkeen alainen kipuoireyhtymä on yleisin olkakivun muoto. Vaivaa on hoidettu pitkään niin kutsutulla olkapään avarrusleikkauksella.

Leikkaushoidon hyödyllisyyttä on tutkittu useassa tutkimuksessa. Vastikään julkaistu systemaattinen katsaus ja meta-analyysi osoittavat ettei leikkaushoito hyödytä kivusta kärsiviä potilaita, kun sitä verrataan kuntoutukseen. Paneelin mukaan on vahva näyttö siitä, että leikkaushoidolla on ainoastaan lumevaikutus olkalisäkkeen alaisen kipuoireyhtymän hoidossa. Paneelin mukaan leikkaushoidosta tulisi luopua, koska siinä on aina riskejä, ja koska nämä leikkaukset tuhlaavat terveydenhuollon voimavaroja.

– Näiden tutkimustulosten perusteella kansainvälinen asiantuntijapaneeli on nyt julkaissut The British Medical Journalissa olkalisäkkeen alaisen kipuoireyhtymän hoitoa koskevan suosituksen, joka asettuu vahvasti kirurgista hoitoa vastaan, kertoo tiedotteessa systemaattisen katsauksen tekemistä johtanut ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Lähdeoja HUSista.

Suosituksen laatineessa paneelissa oli mukana leikkaushoidon läpikäyneitä potilaita ja kliinisen lääketieteen ja metodologian asiantuntijoita. Lähdenojan lisäksi paneeliin kuuluin käsikirurgian erikoislääkäri Teemu Karjalainen.

Lue myös

– Suomen kannalta tämä suositus on kiinnostava sen vuoksi, että meillä näitä avarrusleikkauksia tehdään poikkeuksellisen paljon väestöön suhteutettuna, Lähdeoja sanoo.

Viime vuosina leikkausmäärät ovat Lähdeojan mukaan vähentyneet, mutta vuonna 2017 leikkauksia tehtiin vajaat 3 000. Olkalisäkkeen avarrus oli kahdeksanneksi yleisin tuki- ja liikuntaelimistön leikkaus.

Aikaisemmin tutkimusten perusteella Suomessa annettiin vuosi sitten olkapään alaisen kipuoireyhtymän leikkaushoidolle "vältä viisaasti" -suositus.

Paneelin asiantuntijat huomauttavat, että olkalisäkkeen alaisen kivun paras hoito on vielä selvittämättä. Voi olla, että varsinaista tehokasta hoitoa ei edes ole, vaan vaiva paranee ajan myötä.

Kuva: Panthermedia

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Lääkäriliitto aloittaa yt-neuvottelut

Neuvotteluilla tavoitellaan puolen miljoonan euron säästöjä.

Ajassa
Etäkuntoutus antaa vaihtoehdon

Kelan hanke paljasti, että ­etäkuntoutus voi antaa yhtä hyvät tulokset kuin perinteinen kuntoutus.

Pääkirjoitus
Lääkäreille mahdollisuus tutkimustyöhön

Erityisen ongelmallinen vaihe tutkijan uralla on väitöskirjan jälkeinen aika, kirjoittaa Hannu Halila.

Ajassa
Eteisvärinän tunnistus kuluttajan taskuun

Kuopiolaisen Heart2Save-startupin ja Suunnon kehittämä tuote mahdollistaa muun muassa eteisvärinän tunnistamisen kotioloissa.

Kolumni
Veljen vartijana

Kollegoja hoitavat lääkärit kantavat suurta vastuuta, kirjoittaa Päivi Hietanen.

Keskustelua
Lääkkeiden saatavuushäiriöt pian paremmin näkyvillä

Tieto lääkkeiden saatavuudesta tulee vuoden vaihteessa osaksi Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskus Fimean lääkehakupalvelua.