• Tuomas Keränen

Leikkaushoito ei hyödytä yleisimmässä olkapään kipuoireyhtymässä

Olkapään avarrusleikkaus ei hyödytä potilaita, jotka kärsivät olkalisäkkeen alaisesta kipuoireyhtymästä.

Leikkaushoito ei hyödytä yleisimmässä olkapään kipuoireyhtymässä Kuva 1 / 1

Yleisesti käytössä olevasta olkapään avarrusleikkauksesta ei ole hyötyä potilaille, jotka kärsivät olkalisäkkeen alaisesta kipuoireyhtymästä, vaivasta jota aiemmin kutsuttiin ahtaaksi olkapääksi, selviää kansainvälisen asiantuntijapaneelin suosituksesta.

Olkalisäkkeen alainen kipuoireyhtymä on yleisin olkakivun muoto. Vaivaa on hoidettu pitkään niin kutsutulla olkapään avarrusleikkauksella.

Leikkaushoidon hyödyllisyyttä on tutkittu useassa tutkimuksessa. Vastikään julkaistu systemaattinen katsaus ja meta-analyysi osoittavat ettei leikkaushoito hyödytä kivusta kärsiviä potilaita, kun sitä verrataan kuntoutukseen. Paneelin mukaan on vahva näyttö siitä, että leikkaushoidolla on ainoastaan lumevaikutus olkalisäkkeen alaisen kipuoireyhtymän hoidossa. Paneelin mukaan leikkaushoidosta tulisi luopua, koska siinä on aina riskejä, ja koska nämä leikkaukset tuhlaavat terveydenhuollon voimavaroja.

– Näiden tutkimustulosten perusteella kansainvälinen asiantuntijapaneeli on nyt julkaissut The British Medical Journalissa olkalisäkkeen alaisen kipuoireyhtymän hoitoa koskevan suosituksen, joka asettuu vahvasti kirurgista hoitoa vastaan, kertoo tiedotteessa systemaattisen katsauksen tekemistä johtanut ortopedian ja traumatologian erikoislääkäri Tuomas Lähdeoja HUSista.

Suosituksen laatineessa paneelissa oli mukana leikkaushoidon läpikäyneitä potilaita ja kliinisen lääketieteen ja metodologian asiantuntijoita. Lähdenojan lisäksi paneeliin kuuluin käsikirurgian erikoislääkäri Teemu Karjalainen.

– Suomen kannalta tämä suositus on kiinnostava sen vuoksi, että meillä näitä avarrusleikkauksia tehdään poikkeuksellisen paljon väestöön suhteutettuna, Lähdeoja sanoo.

Viime vuosina leikkausmäärät ovat Lähdeojan mukaan vähentyneet, mutta vuonna 2017 leikkauksia tehtiin vajaat 3 000. Olkalisäkkeen avarrus oli kahdeksanneksi yleisin tuki- ja liikuntaelimistön leikkaus.

Aikaisemmin tutkimusten perusteella Suomessa annettiin vuosi sitten olkapään alaisen kipuoireyhtymän leikkaushoidolle "vältä viisaasti" -suositus.

Paneelin asiantuntijat huomauttavat, että olkalisäkkeen alaisen kivun paras hoito on vielä selvittämättä. Voi olla, että varsinaista tehokasta hoitoa ei edes ole, vaan vaiva paranee ajan myötä.

Kuva: Panthermedia

Lisää aiheesta

Väitös syntyi käsityönä ja mielikuvitusta käyttäen
Antikoagulaatiohoito toimenpiteissä
Raahen sairaala haluaa jatkaa polikliinistä kirurgiaa

Kirjoittajat
Tuomas Keränen

Lisää aiheesta

Uusimmat

Luetuimmat

Uusimmat | potilaanlaakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Fast track vei ortopedin

Konsta Pamilosta ei tullutkaan diplomi-­insinööriä, mutta prosessit kiehtovat lääkärinäkin.

Ajassa
Espoossa tarjotaan potilaille vaihtoa suoriin antikoagulantteihin

Riskit ja kustannuksien siirtyminen kaupungilta Kelalle herättävät ­epäilyksiä.

Ajassa
Fast track vei ortopedin

Konsta Pamilosta ei tullutkaan diplomi-­insinööriä, mutta prosessit kiehtovat lääkärinäkin.

Ajassa
Sairaalan henkilöstö ideoi tuotteita

Sähköinen innovaatioalusta kiinnostaa myös lääkäreitä.

Ajassa
Migreenin uusien estolääkkeiden välillä käydään kova kisa

Vaikean migreenin estoon on tulossa neljä CGRP-vasta-ainetta. Ensimmäinen sai jo aikaan kohun.

Tieteessä
Uusi perinnöllinen osteoporoosimuoto löytyi

Helsingin yliopiston, HUSin ja Folkhälsanin tutkijat ovat tunnistaneet uuden geenin, jonka variantit aiheuttavat perinnöllistä, lapsuusiässä alkavaa osteoporoosia.

Ajassa
1200 kollegaa koolla Oulussa

Pohjolan Lääkäripäiville osallistuu Nordlabin johtava lääkäri Tuija Männistö.

Tieteessä
Aivoinfarktipotilaiden elämänlaadun arviointi antaa potilaan voinnista lisätietoa

Vaikka masennukseen viittaavia oireita esiintyi potilailla huomattavan vähän, niillä todettiin olevan selkeä yhteys heikoksi koettuun elämänlaatuun.