1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Leikkaustoiminnan säädösmuutos helpottaa ostopalveluja
Ajan­kohtai­sta

Leikkaustoiminnan säädösmuutos helpottaa ostopalveluja

Tulevaisuudessa ympärivuorokautinen yhteispäivystys ei ole ehdoton edellytys leikkaavalle sairaalalle.

Leikkaustoiminnan säädösmuutos helpottaa ostopalveluja Kuva 1 / 1

Leikkaustoimintaa koskeva säädös muuttuu, jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen terveydenhuoltolain poikkeussäännöstä.

Esitys koskee anestesiaa ja leikkausaliolosuhteita vaativia kiireettömiä leikkauksia. Nykyisen terveydenhuoltolain mukaan ne pitää tehdä ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen sairaaloissa.

Tulevaisuudessa anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita vaativia, julkisrahoitteisia leikkauksia saa tehdä myös sairaaloissa, joissa ei ole ympärivuorokautista yhteispäivystystä. Tämä tarkoittaa, että yksityiset sairaalat voivat tietyin edellytyksin edelleen tehdä julkisrahoitteisia leikkauksia, käytännössä ostopalveluna tai palvelusetelillä. Ympärivuorokautisia yhteispäivystyksiä on vain julkisella puolella.

Potilas pitää pystyä siirtämään ripeästi jatkohoitoon, käytännössä puolessa tunnissa. Vaatimus koskee myös tehohoitoa. Siten säädös koskee käytännössä keskussairaaloiden ja yliopistosairaaloiden lähellä olevia yksiköitä.

Tällaisia yksityisiä toimijoita on useissa isoissa kaupungeissa. Sen sijaan säädöksen alaisia julkisia yksiköitä on niukalti. Esimerkiksi Hatanpään sairaala Tampereella ja Kirurginen sairaala Helsingissä täyttävät sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Tuija Kumpulaisen mukaan kyseisen kriteerin.

Lue myös

Sikäli kuin leikkaus kuuluu keskittämisasetuksen piiriin, yksikön pitää myös täyttää asetuksen vaatima vähimmäismäärä. Tämä tarkoittaa, että yksityisenkin yksikön pitää tehdä vuodessa vähintään 600 kappaletta lonkan tai polven tekonivelleikkauksia, jotta se voi tehdä niitä ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Toisaalta esimerkiksi julkisrahoitteisia kaihileikkauksia ei edelleenkään tarvitse tehdä puolen tunnin matkan päässä teho-osastohoidosta, koska se tehdään paikallispuudutuksessa.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2019. Tarkka ajoitus riippuu Tuija Kumpulaisen mukaan eduskunnan aikatauluista. Eduskunnassa on vaalikauden lopulla ruuhkaa lakiesitysten, muun muassa sote-uudistuksen, käsittelyssä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Kannabiksen käyttö ei yleistynyt alaikäisillä

Sen sijaan yli 18-vuotiailla kannabiksen kokeilu ja käyttö lisääntyivät.

Ajassa
Suomessa määrätty e-resepti käy Kroatiassa

Palvelu laajenee myöhemmin myös muihin Euroopan maihin.

Ajassa
Pihlajalinna aloittaa yt-neuvottelut

Yhtiö tavoittelee 14 miljoonan vuosittaisia säästöjä.

Ajassa
Yli 2300 hoitoa tehtiin luovutetuilla sukusoluilla

Yli 500 itsellistä naista ja naisparia sai viime vuonna hedelmöityshoitoja Suomessa.

Tieteessä
Rusto-hiushypoplasiaa sairastavien tarkka seuranta tarpeen oireista riippumatta

Seulonta on tarpeen muun muassa keuhkomuutosten ja syöpäriskin takia, osoittaa väitöstutkimus.

Ajassa
Käärmeenpurema tappaa 81 000–138 000 ihmistä joka vuosi

Käärmeen myrkky vaarantaa miljoonien ihmisten terveyden vuosittain.