1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Leikkaustoiminnan säädösmuutos helpottaa ostopalveluja
Ajan­kohtai­sta

Leikkaustoiminnan säädösmuutos helpottaa ostopalveluja

Tulevaisuudessa ympärivuorokautinen yhteispäivystys ei ole ehdoton edellytys leikkaavalle sairaalalle.

Leikkaustoiminnan säädösmuutos helpottaa ostopalveluja Kuva 1 / 1

Leikkaustoimintaa koskeva säädös muuttuu, jos eduskunta hyväksyy hallituksen esityksen terveydenhuoltolain poikkeussäännöstä.

Esitys koskee anestesiaa ja leikkausaliolosuhteita vaativia kiireettömiä leikkauksia. Nykyisen terveydenhuoltolain mukaan ne pitää tehdä ympärivuorokautisen yhteispäivystyksen sairaaloissa.

Tulevaisuudessa anestesiaa ja leikkaussaliolosuhteita vaativia, julkisrahoitteisia leikkauksia saa tehdä myös sairaaloissa, joissa ei ole ympärivuorokautista yhteispäivystystä. Tämä tarkoittaa, että yksityiset sairaalat voivat tietyin edellytyksin edelleen tehdä julkisrahoitteisia leikkauksia, käytännössä ostopalveluna tai palvelusetelillä. Ympärivuorokautisia yhteispäivystyksiä on vain julkisella puolella.

Potilas pitää pystyä siirtämään ripeästi jatkohoitoon, käytännössä puolessa tunnissa. Vaatimus koskee myös tehohoitoa. Siten säädös koskee käytännössä keskussairaaloiden ja yliopistosairaaloiden lähellä olevia yksiköitä.

Tällaisia yksityisiä toimijoita on useissa isoissa kaupungeissa. Sen sijaan säädöksen alaisia julkisia yksiköitä on niukalti. Esimerkiksi Hatanpään sairaala Tampereella ja Kirurginen sairaala Helsingissä täyttävät sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Tuija Kumpulaisen mukaan kyseisen kriteerin.

Lue myös

Sikäli kuin leikkaus kuuluu keskittämisasetuksen piiriin, yksikön pitää myös täyttää asetuksen vaatima vähimmäismäärä. Tämä tarkoittaa, että yksityisenkin yksikön pitää tehdä vuodessa vähintään 600 kappaletta lonkan tai polven tekonivelleikkauksia, jotta se voi tehdä niitä ostopalveluna tai palvelusetelillä.

Toisaalta esimerkiksi julkisrahoitteisia kaihileikkauksia ei edelleenkään tarvitse tehdä puolen tunnin matkan päässä teho-osastohoidosta, koska se tehdään paikallispuudutuksessa.

Lakimuutoksen on tarkoitus tulla voimaan keväällä 2019. Tarkka ajoitus riippuu Tuija Kumpulaisen mukaan eduskunnan aikatauluista. Eduskunnassa on vaalikauden lopulla ruuhkaa lakiesitysten, muun muassa sote-uudistuksen, käsittelyssä.

Kuva: Fotolia

Kirjoittajat
Minna Pihlava

Etusivulla juuri nyt

Näkökulma
Virheiden hyvä käsittely auttaa sietämään epävarmuutta

Virhe alkaa usein jo paljon ennen potilasvahinkoa, kirjoittaa Sara Launio.

Ajassa
Tuominen tuli taloon

Sairaanhoitopiirien välejä hiertää nyt kilpailu ja epäluottamus, HUS:n uusi toimitusjohtaja Juha Tuominen sanoo.

Pääkirjoitus
Seuraava tuotantokausi

Kunnille toivoisikin nyt jäitä hattuun, etteivät ne lähde hätäisiin, lyhytnäköisiin ratkaisuihin, kirjoittaa Heikki Pärnänen.

Työssä
Nukahteleva poika päivystyksessä – tapauksen ratkaisu

Tässä tapauksessa anamneesia piti tarkentaa useampaan kertaan, ennen kuin asia paljastui.

Ajassa
Viime vuonna tuberkuloosiin sairastui 226 ihmistä

Suomessa tuberkuloosiin sairastuneiden määrä on viime vuosina pysynyt ennallaan.