1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Maailman suurin verenpainetutkimus julkaistaan kesäkuussa
Ajan­kohtai­sta 15/1998 vsk 53 s. 1816

Maailman suurin verenpainetutkimus julkaistaan kesäkuussa

Verenpaineen lääkehoidosta julkistetaan kesäkuun 10. päivänä tulokset tärkeästä suurtutkimuksesta, Hypertension Optimal Treatment (HOT). Siinä on selvitetty 19 000 potilaan aineistossa, mille tasolle diastolinen verenpaine olisi hoidolla laskettava, 90, 85 vai peräti 80 mmHg:iin. Tuloksilla odotetaan olevan merkittävä vaikutus hoitokäytäntöön, ja taloudelliset vaikutukset ovat suuret, jos nykysuosituksia niiden pohjalta muutetaan.

Euroopan verenpaineyhdistyksen käynnistämää tutkimusta on tehty yli neljän vuoden ajan 26 maassa. Kolmen eri tavoitetason ryhmiin satunnaistetut potilaat, joiden diastolinen verenpaine tutkimuksen alussa oli 100-115 mmHg, käyttivät pitkävaikutteista kalsiumkanavan salpaajaa felodipiinia aloituslääkkeenä. Jos tavoitetta ei saavutettu, liitettiin hoitoon beetasalpaaja tai ACE:n estäjä, myöhemmin tarvittaessa vielä diureetti. Annoksia suurennettiin, kunnes tavoitepaine saavutettiin.

Tutkimuksen varsinaisia tuloksia odotellessa on julkaistu osalle potilaista (610) tehty selvitys tehostetun hoidon vaikutuksesta elämänlaatuun. Aiempien verenpainetutkimusten perusteella verenpaineen lasku ei ole parantanut elämänlaatua - varsinkaan kun kyseessä on oireettoman taudin hoito. Tässä tutkimuksessa tulos oli päinvastainen: elämänlaatu ja yleinen hyvinvointi paranivat, oireisilla potilailla ja matalimman tavoitetason saavuttaneilla potilailla eniten. Elämänlaatua mittaavat kysymykset esitettiin potilaille kuuden kuukauden hoidon jälkeen ja hoidon loputtua.

Lue myös

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Tiedonjulkistamisen valtionpalkinnot jaettiin

Palkinnot saivat muiden muassa valtakunnallisen PET-keskuksen johtaja, professori Juhani Knuuti ja lääkäri Anni Saukkola.

Ajassa
Kouluterveyskysely: Yksinäisyyden tunne on yleistynyt

Iso osa lapsista ja nuorista on silti tyytyväisiä elämäänsä.

Ajassa
Vilpitöntä tiedettä

Plagiointi on tavallisempaa kuin ­tulosten sepittäminen ja tekaistut havainnot, sanoo Aleksi Tornio.

Tieteessä
Rintakehän sädehoito nuoruudessa ja rintasyöpäriskin arviointi

Lapsuuden tai nuoruuden aikana sädehoitoa rintakehän alueelle saaneista jopa joka kolmannelle kehittyy rintasyöpä 50 ikävuoteen mennessä.

Kolumni
Lääkäri, viestijä

Pandemia-ajan viestinnän jälkipyykkiä pestään varmasti pitkään, kirjoittaa Reetta Huttunen.

Pääkirjoitus
Kenen haluat päättävän asioistasi?

On väliä, äänestätkö vai et, kirjoittaa Marjo Parkkila-Harju.