Lehti 38: Ajan­kohtai­sta 38/2018 vsk 73 s. 2067

Maiden erot vaikeuttavat lääkärien ja hoitajien työnjaon vertailua

Minna Pihlava

Kesällä julkistettu Cochrane-katsaus, joka käsitteli hoitajavastaanoton käyttöä lääkärin vastaanoton sijaan, on noussut otsikoihin Suomessakin.

Kolmessa katsaukseen sisältyvässä tutkimuksessa havaittiin verenpainetason olevan hieman alempi, jos potilasta oli hoitanut sairaanhoitaja lääkärin sijaan. Nämä tutkimukset oli tehty Hollannissa ja Yhdysvalloissa.

Hoitajavastaanotolla käyneet olivat hieman tyytyväisempiä hoitoonsa kuin lääkärin vastaanotolla käyneet. Myös tästä näytönaste oli kohtalainen.

Kohtalainen näyttö oli myös siitä, että verensokerin tason tai diagnostisten testien, lääkemääräysten, lähetteiden tai päivystyskäyntien lukumäärässä ei ollut eroa.

Mistään eroista ei löytynyt vahvaa tutkimusnäyttöä. Vertailu eri maiden välillä on vaikeaa.

Lue myös

– Terveydenhuoltojärjestelmät, terveydenhuollon käytännöt, työnjako ja hoitajien koulutus poikkeavat eri maiden välillä, eikä tuloksia voida yleistää koskemaan muita terveydenhuoltojärjestelmiä, sanoo Lääkäriliiton terveyspolitiikan asiantuntija Lauri Vuorenkoski.

Katsauksessa ei tullut esille näyttöä siitä, että hoitajavastaanotto lisäisi toiminnan kustannusvaikuttavuutta. Sairaanhoitajien vastaanotot olivat katsauksen tutkimusten mukaan pidempiä ja johtivat useammin uusintakäynteihin. Tästä näyttö oli kohtalainen.

Katsauksen nimi on Nurses as substitutes for doctors in primary care.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030