Ajan­kohtai­sta 1-2/2021 vsk 76 s. 12

Malmin sairaala on Vuoden nousija

Nuorten Lääkärien Yhdistys listasi taas parhaat koulutuspaikat.

Ulla Toikkanen
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Erikoistuvien lääkärien työuupumus ei lisääntynyt 2020, vaikka koronapandemian vuoksi vuosi oli poikkeuksellinen. Tämä käy ilmi NLY:n ja Lääkäriliiton syksyn 2020 Koulutuspaikkakyselystä.

– Työuupumus oli jo 2019 huolestuttavan korkea. Oli positiivinen yllätys, ettei se kasvanut 2020, kertoo NLY:n koulutusvaliokunnan puheenjohtaja Sara Kaartinen.

Erikoistuvat lääkärit päivystävät todella paljon. Vaikka päivystys koetaan koulutuksellisesti antoisaksi, se kuormittaa.

Rovaniemen terveyskeskus kestomenestyjä

Viisi tähteä sai 50 koulutuspaikkaa, joista NLY palkitsee parhaat.

Terveyskeskuksista palkitaan Wiitaunionin terveyskeskus Viitasaarella ja Rinteenkulman terveysasema Rovaniemellä. Rovaniemen terveyskeskus on jo neljästi saanut viisi tähteä Koulutuspaikkakyselyssä.

Seinäjoen keskussairaalasta palkitaan päivystyskeskus, Kanta-Hämeen keskussairaalasta naistentautien yksikkö, Vaasan keskussairaalasta medisiininen vastuualue sekä HUS:n Hyvinkään sairaalan naistentautien ja radiologian yksiköt.

Yliopistosairaaloista palkitaan OYS:n ja TYKS:n sisätautiyksiköt. Yksityissektorilta palkinnon saa Terveystalon työterveyshuollon Oulun yksikkö.

Uutena palkintokategoriana on Vuoden nousija, joka annetaan sijoitustaan eniten parantaneelle koulutuspaikalle. Vuoden nousijaksi valittiin HUS:n Malmin sairaala.

Tyytyväisyys on vähentynyt koulutuspaikoissa, joissa toimintaa on jouduttu muuttamaan paljon.

– Esimerkiksi terveysaseman muuttaminen koronaterveysasemaksi vähensi erikoistuvien lääkärien tyytyväisyyttä. Tästä on esimerkkinä Malmin terveyskeskus.

Täydennyskoulutuksiin harvemmin

Erikoistuvien lääkärien yleinen tyytyväisyys koulutuspaikkoihin oli aiemman kaltainen.

Suositus kymmenestä koulutuspaikan ulkopuolisesta täydennyskoulutuspäivästä vuodessa toteutui kuitenkin vain 20 prosentilla vastanneista. Yleisimmin täydennyskoulutuspäiviä oli 4–6 vuosittain.

Myös toimipaikkakoulutusta järjestettiin aiempaa vähemmän. Monessa työpaikassa koulutus oli vähentynyt tunnilla viikossa.

Lue myös

– Tämä on huolestuttavaa, koska toimipaikkakoulutusta on luultavasti vähennetty erikoistuvien lisäksi muiltakin lääkäreiltä, toteaa Lääkäriliiton koulutuspäällikkö Sami Heistaro.

Etäohjausmenetelmät helpottavat työtä

Ohjaus toteutui vähän paremmin kuin vuonna 2019. Kaartinen arvelee, että syynä voi olla etäohjausmetodien käyttöönotto.

– Etäyhteyksillä on järjestynyt helpommin yhteinen aika koulutettavalle ja ohjaajalle, Kaartinen sanoo.

Tulokset löytyvät tarkemmin netistä: www.nly.fi/koulutuspaikkakysely.

Korjaus 14.1.2021:

Hyvinkään keskussairaalan naistentautien ja radiologian yksiköt on muutettu HUS:n Hyvinkään sairaalan naistentautien ja radiologian yksiköiksi.

Kirjoittajat

Ulla Toikkanen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030