Ajan­kohtai­sta

Meningokokkirokotteet tulivat riskiryhmien rokotusohjelmaan

Taudin harvinaisuuden vuoksi rokotteet eivät kuulu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Meningokokkirokotteet saa nyt maksutta osana kansallista rokotusohjelmaa, jos sairaus tai lääkitys on lisännyt riskiä vakavaan meningokokkitautiin.

Muutos tuli voimaan tässä kuussa.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) määrittämiin riskiryhmiin kuuluvat ne, joilla on ​elimistön puolustuskykyä heikentävä komplementtipuutos tai komplementin aktivaatiota estävä lääkitys, pernan puutos tai pernan vajaatoiminta, mukaan lukien sirppisoluanemiaa sairastavat ja ne potilaat, joilla esiintyy kroonista käänteishyljintää kantasolusiirron jälkeen.

Rokotusohjelmassa käytetään A, C, W ja Y meningokokki-infektioilta suojaavaa Nimenrix-rokotetta ja meningokokki B:n aiheuttamilta taudeilta suojaavaa Bexsero-rokotetta.

– Uusiin rokotuskäytäntöihin voidaan siirtyä vähitellen, koska meningokokkitaudit ovat hyvin harvinaisia Suomessa. Erikoissairaanhoidon ja perusterveydenhuollon välisestä tiedonkulusta on myös huolehdittava, jotta riskiryhmiin kuuluvien rokotukset saadaan toteutettua sujuvasti, THL:n ylilääkäri Hanna Nohynek sanoo tiedotteessa.

Vakavat infektiot ovat harvinaisia

Meningokokki eli Neisseria meningitidis on bakteeri, joka aiheuttaa vaikeita tulehdustauteja kuten aivokalvotulehdusta ja verenmyrkytystä. Meningokokin aiheuttamat vakavat infektiot ovat Suomessa harvinaisia, vuosittain todetaan noin 20 tapausta.

Lue myös

Taudin harvinaisuuden vuoksi rokotteet eivät kuulu lasten kansalliseen rokotusohjelmaan. Rokotteita tarjotaan ainoastaan kohdennetusti eri syistä suurentuneessa tautiriskissä oleville henkilöille sekä varusmiespalvelunsa aloittaville.

THL järjestää meningokokkitaudeista ja -rokotuksista verkkokoulutuksen 28. lokakuuta.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030