Lehti 13-14: Ajan­kohtai­sta 13-14/2002 vsk 57 s. 1488

Miesten suusyövät vähentyneet, naisten lisääntyneet

Marianne Jansson

Suusyöpä on aiemmin ollut nimenomaan alkoholia käyttävien ja tupakoivien miesten sairaus, mutta viime vuosikymmeninä tilanne on muuttunut. Miehillä suusyövän ilmaantuvuus on pienentynyt, naisilla taas suurentunut. Miehillä suusyöpien ilmaantuvuus on 2,4-kertainen naisten lukuihin verrattuna, kun vielä 1960-luvulla ero oli viisinkertainen.

- Naiset ovat huolestuttavasti kirimässä miehiä kiinni, totesi professori Stina Syrjänen Turun yliopistosta suusyöpätutkijoiden kansainvälisessä symposiumissa Helsingissä.

Muutoksen taustalla on toisaalta miesten huulisyövän väheneminen, toisaalta naisten suun limakalvojen, kielen ja sylkirauhasten syöpien lisääntyminen. Miesten huulisyöpälukuihin ovat vaikuttaneet tupakoinnin ja ulkotöissä saadun UV-altistuksen väheneminen. Naisten luvuissa taas näkyvät suusyövän tärkeimpien vaaratekijöiden, alkoholin ja tupakan, vaikutuksen voimistuminen. Muita vaaratekijöitä ovat mm. ravinto ja papilloomavirusinfektio.

- Tupakka ja alkoholi ovat länsimaissa taustalla noin 75 %:ssa suusyövistä. Niiden yhteiskäyttö kaksinkertaistaa vaaran, sanoo Stina Syrjänen.

Alkoholin voi vaikuttaa suusyövän synnyssä lisäämällä limakalvon läpäisevyyttä karsinogeeneille ja aiheuttamalla soluvaurion asetaldehydiksi muuttuessaan. Myös alkoholipitoiset suuvedet voivat lisätä riskiä.

- Todennäköisesti nuorilla limakalvon alttius muutoksiin on suurempi, arvioi professori Syrjänen.

Lue myös

Suun alueen syövät ovat melko harvinaisia länsimaissa, Suomessa niitä on viime vuosina todettu noin 370 vuodessa. Varsinkin kielisyövän ennuste on huono ja uusiutumat ovat tavallisia. Usein hoitoon tullaan liian myöhään. Hammaslääkäreitä on viime vuosina paljon koulutettu tunnistamaan syöpävaaraa lisääviä muutoksia ja tiloja. Toisaalta etenkään alkoholiongelmaiset, jotka ovat merkittävä riskiryhmä, eivät välttämättä käy hammaslääkärin tarkastuksissa.

Suusyövän hoidosta on valmistumassa Käypä Hoito -suositus Lääkäriseura Duodecimin ja Hammaslääkäriseura Apollonian yhteistyönä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030