1. Lääkärilehti
  2. Ajassa
  3. Mitä mielenterveysstrategia muuttaa?
Ajan­kohtai­sta 6/2019 vsk 74 s. 302

Mitä mielenterveysstrategia muuttaa?

Strategiasta halutaan selkäranka, johon tulevat päättäjät voivat tukeutua.

Mitä mielenterveysstrategia muuttaa? Kuva 1 / 1

Sosiaali- ja terveysministeriö valmistelee parhaillaan maanlaajuista mielenterveysstrategiaa. Vuoteen 2030 ulottuvan strategian avulla halutaan tuoda jatkuvuutta mielenterveystyöhön.

– Mielenterveystyötä on kehitetty erilaisin hankkein ja toimenpitein, mutta nyt haetaan pitkäjänteisyyttä yli hallituskausien, kertoo strategian käytännön valmistelusta vastaavan asiantuntijatyöryhmän puheenjohtaja, psykiatrian professori Sami Pirkola Tampereen yliopistosta.

Strategian on tarkoitus olla selkäranka, johon tulevat päättäjät voivat tukeutua. Siitä voidaan ottaa eväitä myös muihin, mielenterveyden osa-alueita käsitteleviin ohjelmiin.

Pirkola kertoo, että strategiassa tullaan painottamaan ainakin kolmea asiaa. Ensimmäinen on mielenterveys voimavarana. Tarkoitus on kiinnittää huomio siihen, että mielenterveys on tärkeä osa kaikkea terveyttä. Se on osa hyvinvointia ja elämänlaatua.

Toinen on palvelujen integrointi. Suomessa on paljon mielenterveyden osaamista ja koulutusta, mutta palvelut ovat pirstoutuneita. Ne pitäisi saada paremmin toimimaan yhteen.

Kolmas on osallisuus. Nyt vajaakuntoiset saattavat jäädä kelkasta. Kaikilla pitäisi kuitenkin olla mahdollisuus osallistua yhteiskunnan toimintaan omalla tavallaan.

– Osallisuudessa on kyse ihmisoikeuksista, Pirkola pohtii.

Strategia pitää asian päättäjien mielessä

Psykiatriyhdistyksen puheenjohtaja Nina Lindberg on iloinen, että mielenterveystyöhön kiinnitetään nyt huomiota. Strategian voi toivoa pitävän mielenterveystyön päättäjien mielessä.

Lue myös

– On hienoa, että strategiaa suunnittelevassa työryhmässä on niin terveydenhuollon ammattilaisia kuin potilasjärjestöjen edustajia ja omaisiakin. Näin saadaan eri näkökulmat mukaan.

Lindberg listaa ongelmia, joita mielenterveystyössä kohdataan jatkuvasti. Psykoterapiaan pääsy on hidasta ja prosessi monimutkainen. Se aiheuttaa riskin, että ongelmat kroonistuvat. Jos terapiaan pääsisi nopeammin, se voisi myös auttaa tehokkaammin.

Myös lasten ja nuorten palveluita pitäisi parantaa. Nyt lähetteet erikoissairaanhoitoon ovat lisääntyneet niin paljon, että hoitotakuussa on vaikea pysyä.

Kirjoittajat
Hertta Vierula
hertta.vierula@laakarilehti.fi

Etusivulla juuri nyt

Ajassa
Hyvää kesää

Uusia verkkouutisia on luvassa taas 29. heinäkuuta alkaen.

Tieteessä
Hoida oikein pistiäisallergiaa

Hoidon kulmakiviä ovat mahdollisen anafylaksian asianmukainen hoito sekä siedätyshoidon tarpeen arvio.

Maailmassa
Löylyä!

Sauna on Olli Savolalle paikka, jossa ihminen irtautuu materiasta.

Ajassa
Virheistä pitää puhua

Jani Monosen mielestä virheiden myöntäminen ja niistä oppiminen tulee helpommaksi, kun kokemus lisääntyy.

Ajassa
Väitöskirjapalkinto maailman yleisimmän maksasairauden tutkijalle

Panu ­Luukkosen ­väitöskirjan aineisto oli laadukas ja menetelmät innovatiivisia.

Ajassa
Vapaaehtoistyökin vaatii potilasvakuutuksen

Lääkäriliiton ryhmäpotilasvakuutus kattaa tietyin ehdoin myös pienimuotoisen vapaaehtoistyön.