Ajan­kohtai­sta

Miten tutkimusnäytön hyödyntäminen sujuu työterveyshuollon arjessa?

Käynnissä on kyselytutkimus työterveyslääkäreille ja työterveyshoitajille.

Minna Pihlava
Kuvituskuva 1
Adobe/AOP

Uusi tutkimus selvittää, miten tutkimusnäytön hyödyntäminen onnistuu työterveyshuollon arjessa.

Käynnissä on kysely työterveyslääkäreille ja työterveyshoitajille.

– Heillä on paras ymmärrys käytännön työstä ja siitä, miten siinä voisi tutkimusnäyttöä hyödyntää, sanoo psykologian maisteri Jani Ruotsalainen, yksi hankkeen tutkijoista.

Ruotsalainen työskentelee tutkijana Fimeassa, mutta tekee tätä tutkimusta omalla ajallaan. Tutkimuksen aihepiiri tuli tutuksi aiemmassa työssä Työterveyslaitoksella, jossa hän pyöritti Cochrane-Work-ryhmän toimituskuntaa, joka tuotti työterveys- ja turvallisuusaiheisia Cochrane-katsauksia.

– Meillä ei ollut näkemystä tai tietoa, käytettiinkö tuottamiamme tuloksia Suomessa, etenkään systemaattisesti. Tai olivatko ne esimerkiksi hankalia ymmärtää, Ruotsalainen kuvaa.

Ruotsalainen toivoo, että tutkimuksen tulosten avulla voidaan lähentää tutkimusmaailmaa ja käytännön työterveyshuollon maailmaa toisiinsa.

Tuloksista toimintamalleihin

Yksi tutkimuksen sysäys oli Hoitotyön tutkimussäätiön (Hotus) tutkimus, jossa vastaavia aiheita oli selvitetty perusterveydenhuollossa. Hotuksesta Ruotsalainen sai myös vihjeen, että oululainen terveystieteiden tohtori Kati Päätalo oli kiinnostunut samasta aiheesta. Nyt yliopettajana Oulun ammattikorkeakoulussa työskentelevä Päätalo on mukana toteuttamassa tutkimusta.

Kysely avattiin 20. lokakuuta. Se suljetaan marraskuun aikana. Tarkkaa päivää ei ole lyöty lukkoon. Tavoitteena on kerätä satoja vastauksia.

Kyselylomakkeen täyttäminen kestää 10–15 minuuttia. Kysymyksiä on pilotoitu ja hiottu tiiviiksi.

Tavoitteena on analysoida aineistoa alustavasti helmikuuhun mennessä, jolloin on tarkoitus tehdä Työsuojelurahastolle rahoitushakemus tulosten käsittelyä ja artikkeleiden kirjoittamista varten.

Yksi tavoite on kehittää tulosten perusteella toimintamalleja ja suosituksia siitä, miten näyttöön perustuvaa tietoa voi levittää työterveyshuollon organisaatiossa arjen työhön.

Lue myös

Toimintamalleja ei tunneta

Aiemmista tutkimuksista tiedetään, että näyttöön perustuva toiminta tarvitsee tuekseen sekä työntekijöiden osaamista että organisaation tukirakenteita. Toimintamallejakin on rakennettu, mutta nyt käynnistyneen tutkimuksen tekijöiden käsitys on, että niitä ei tunneta työterveyshuollossa kovin hyvin.

Aiheeseen on kiinnitetty huomiota myös työterveyshuollon erikoislääkärikoulutuksen valtakunnallisessa arvioinnissa vuosina 2009–2013. Yhdeksi toimenpidesuositukseksi nousi koulutuksen tutkimusperustaisuus.

Kyselyyn on mahdollista vastata tästä linkistä.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030