Lehti 45: Ajan­kohtai­sta 45/2003 vsk 58 s. 4556

Muut sukupuolitaudit tulevat rajan yli hiviä ja tubia useammin

Liisa Koivula

Lääkäri Terhi Heinäsmäelle Venäjän tartuntatautitilanne tuli tutuksi hänen siellä viettämänsä kahden vuoden työrupeaman aikana. Heinäsmäki oli Venäjällä Punaisen Ristin palveluksessa edistämässä hivin ja tubin torjuntaa itänaapurissa.

HUS:n infektio-osastolle kesällä palannut lääkäri kehottaa terveyskeskuskollegoitaan muistuttamaan Itä-Eurooppaan matkustavia asiakkaitaan sukupuolitautien vaarasta. Ellei lähtijää pääse opastamaan ennen lähtöä, niin ainakin outoja oireita potilaalla kohdatessaan lääkärin on syytä kysyä tästä mahdollisuudesta.

- Tippuri on melko helppo tunnistaa, mutta sillon tällöin olisi hyvä kerrata kupan, suuren miimikon, oireet, Heinäsmäki suosittelee.

Vaikka Venäjällä on runsaasti sekä perustuberkuloosia että sen multiresistenttiä muotoa, tauti ei Heinäsmäestä ole välitön tai suuri uhka suomalaisille. Taudin tarttumiseen tarvitaan pitkää oleskelua ahtaissa tiloissa tartuttajien kanssa; muuan syy, jonka takia Venäjällä kannattaa välttää joutumista tutkintavankeuteen!

Hiv taas on Venäjällä vielä sangen nuori epidemia, ja myös Suomen kannalta vielä pieni pulma ainakin tartuntatautitilastojen valossa.

- Koko hiv-aids-historian aikana Venäjältä on tartunnan Kansanterveyslaitoksen tilastojen mukaan saanut 12 suomalaista. Paljon suurempi uhka tässä suhteessa on Thaimaa, josta hiv-tartuntoja on tullut moninkertainen määrä ja luku on koko ajan nousussa.

Lue myös

Jonkinasteinen huoli Venäjän tautitilanteesta on aiheellinen, mutta suurta murhetta maan lääkäreiden kliinisen osaamisen tasosta ei Heinäsmäen mielestä tarvitse kantaa. Esimerkiksi tuberkuloosin hoidossa suurin ongelma on lähinnä se, että joka puolella Venäjää ei ole vielä järjestelmää, joka turvaisi potilaille säännöllisen lääkityksen.

Parasta, mitä suomalaiset voivat naapureilleen tarjota, on Heinäsmäestä tietotaito ja tuki juuri terveydenhuollon järjestelmän rakentamisessa.

- Mielestäni Suomen tulee hyvinvointivaltiona myös tarjota apuaan, vaikka yksikään Suomen lähialueiden maista ei ole kehitysmaa.

- Tärkeintä on tehdä yhteistyötä. On turha mennä tarjoamaan sinne omia ratkaisumalleja kysymättä, mihin vastaanottajat ovat valmiita.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030