Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2003 vsk 58 s. 4446

Myös yrittäjyysmalli selvitetään Iskuryhmä jalkautetaan setvimään terveyskeskusten ongelmia

Suvi Sariola

Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä jalkauttaa perusterveydenhuollon kentälle kaksihenkisen iskuryhmän selvittämään, mikä terveyskeskuksissa oikein on vialla. Jokaiseen kuntaan tai terveyskeskukseen kaksikko ei ehdi, joten tilanne selvitetään sairaanhoitopiireittäin.

Sosiaali- ja terveysministeriön sisäinen työryhmä tekee parhaillaan pikavauhtia mahdollisimman konkreettista suunnitelmaa käytännön ratkaisuista, joilla vaikeuksissa olevia terveyskeskuksia voidaan auttaa. Työryhmään kuuluvat lääkintöneuvokset Päivi Hämäläinen ja Sakari Lankinen, ylilääkäri Kati Mylly- mäki ja erityisasiantuntija Jukka Männistö. Heistä myös kootaan iskuryhmä kentälle ensi vuoden alussa. Työhön kentällä osallistuvat myös kansallisen terveysprojektin alue-koordinaattorit.

- Kentällä on tarkoitus tehdä ihan kunta- ja terveyskeskuskohtaisesti analyysia siitä, mikä missäkin on hankaluutena ja millä toimenpiteillä ongelmia voidaan ryhtyä korjaamaan, sanoo ylilääkäri Kati Myllymäki, joka jatkaa vielä kolme vuotta kansallisen terveyshankkeen terveyskeskusprojektissa.

Ongelmien suuruusluokka tiedetään: kolmasosa terveyskeskuksista toimii melko hyvin, noin puolet kohtuullisesti ja viidesosa on melko suurissakin vaikeuksissa.

Myös monet vaikeudet ovat jo nyt tiedossa, kuten koulutukseen, työn johtamiseen ja työjärjestelyihin liittyvät kysymykset. Lääkäreillä ei esimerkiksi juurikaan ole mahdollisuutta tehdä lyhennettyä työpäivää lasten ollessa pieniä.

Myllymäen mukaan työryhmä kokoaa työkalupakkia, jossa on hyvin konkreettisia välineitä tilanteen korjaamiseksi. Sen jälkeen kentällä käydään läpi, ovatko nämä työkalut kussakin terveyskeskuksessa käytössä.

Pieniä kuntia on tarkoitus myös auttaa verkostoitumaan, jotta niillä olisi mahdollisuus päästä osallisiksi esimerkiksi hankerahoituksesta. Pienellä terveyskeskuksella, jossa johtava lääkärikin tekee potilastyötä, ei ole väkeä irrottaa kilpailemaan kansallisista hankerahoista.

Myös tutkimus EVO-rahoineen halutaan tuoda perusterveydenhuoltoon. Koska suurin osa valmistuvista nuorista lääkäreistä ilmoittaa haluavansa väitellä, on järjestelmä muutettava sellaiseksi, että tutkimustyötä ja väitöskirja on mahdollista tehdä myös terveyskeskuksessa.

Yrittäjyysmalli nyt esille

- Peruspalveluministeri Liisa Hyssälä on ottanut aika vankasti esille myös yrittäjyysmallin tukemisen. Nyt tutkitaan asiaan liittyvä lainsäädäntö ja rahoitus ja selvitetään, löytyykö lääkäreiltä todella kiinnostusta tällaiseen vaihtoehtoon, Myllymäki sanoo.

Lue myös

Hänen mukaansa eri puolilla Suomea voitaisiin käynnistää pilotteina erilaisia yrittäjyysmalleja. Myös väestövastuujärjestelmä lähti aikanaan liikkeelle tutkimushankkeena ja pilotteina.

- Tarkoitus on käynnistää neuvottelut suoraan niiden kuntien ja kuntayhtymien kanssa, jotka ovat asiasta kiinnostuneita. Myös Lääkäriliiton, Kunnallislääkärien ja kentän lääkärienkin pitää miettiä, onko tällaiseen halukkuutta, Myllymäki sanoo.

Hänen mukaansa yleislääkärin työ ei kuitenkaan ole pätkä- tai episodityötä.

- Kun terveyskeskusta halutaan kehittää, ei laadun parantaminen voi lähteä satunnaisesta keikkailusta, vaan pitkäjänteisestä, sitoutuvasta ja erikoislääkäritasoisesta hoidosta. Tavoite on löytää nimenomaan yleislääketieteen erikoislääkäreitä, jotka haluavat ottaa vastatakseen esimerkiksi yhden terveysaseman tai kunnan yleislääkäritoiminnan.

Hän kuitenkin muistuttaa, että yrittäjyysmallin selvitys on vain osa meneillään olevaa työtä.

- Meillä on paljon terveyskeskuksia, joissa virat ovat täynnä ja kaikki sujuu.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030