Lehti 44: Ajan­kohtai­sta 44/2018 vsk 73 s. 2546 - 2549

Näin paljon enemmän työehtosopimus tuo

Sote-uudistus voi siirtää lääkäreitä yksityiselle työnantajalle. Mitä tapahtuu työehdoille? Kysymys on akuutti, sillä yksityiseltä puolelta puuttuu työehtosopimus. Se toisi merkittäviä etuja.

Konstantin LaakkonenPekka Nykänen
Kuvituskuva 1
Kuvituskuva 2

– Kaikkia työehtosopimuksen etuja on vaikeaa muuttaa rahaksi, Jylhä-Vuorio sanoo.

Lääkäreiden työehdoissa vallitsee perinteisesti kolmijako.

Julkisella työnantajalla niitä säätelee Kuntatyönantajien kanssa neuvoteltu kollektiivinen virkaehtosopimus. Yksityisellä lääkäri neuvottelee työsuhteensa ehdot itse tai menee lain minimiehdoilla. Loput ovat ammatinharjoittajia, oman itsensä herroja.

Yksityisellä moni kokee joutuvansa tyhjän päälle, koska kuntapuolen Lääkärisopimusta vastaava kollektiivinen työehtosopimus eli TES puuttuu.

Kysymyksiä on loputtomasti. Kuinka paljon voin pyytää lomaa? Voinko sopia päivystyksestä? Mitä teen, jos työnantaja tarjoaa lain minimit? Entä jos sairastun?

Kiemurat on vaikea hallita, joten huomio keskittyy rahapalkkaan ja etujen puute jää hinnoittelematta.

Yksityisen puolen TES turvaisi edut.

Se toisi työpaikoille myös luottamusmiehet.

Moni liittää TES:n kankeisiin palkkataulukoihin. Turhaan. TES määrää vain ehtojen vähimmäistason. Osa lääkäreistä pystyisi sopimaan palkoista vapaasti. TES varmistaisi, että reunaehdot ovat kunnossa. Asiat, joita ei aina tule ajateltua.

15–20 prosenttia lisää

Lain minimeihin verrattuna työehtosopimus tuo merkittäviä etuja.

Lääkärilehti listaa niitä ohessa konkreettisesti euroina.

Jos kaikki lakia paremmat edut muutetaan laskennallisesti rahaksi, ylimääräistä kertyy 15–20 prosenttia kuukausipalkan päälle.

TES on monessa suhteessa myös työnantajan etu. Jokaisen työehtoja ei tarvitse neuvotella erikseen. Talouden ja henkilöstöhallinnan järjestelmät taipuvat yhtenäisiin työehtoihin paremmin. Sopimus takaa myös työrauhan.

Länsi-Pohjaan talokohtainen sopimus

Länsi-Pohjan keskussairaalan ulkoistuksen tapaiset liikkeenluovutukset ovat oma lukunsa.

Niissä vanhojen työntekijöiden ehdot siirtyvät yksityiselle työnantajalle. Mutta vain työ- tai virkaehtosopimuskauden loppuun. Nykyinen loppuu maaliskuussa 2020.

Länsi-Pohjan sairaalan toiminnot siirtyivät yhteisyritykseen nimeltä Mehiläinen Länsi-Pohja. Työehtojen turvaamiseksi sen kanssa neuvoteltiin talokohtainen työehtosopimus.

Siinä lääkäri saa itse valita, haluaako soveltaa talokohtaista sopimusta vai neuvotteleeko ehdot itse. Sopimus turvaa vanhojen työntekijöiden ehdot myös sopimuskauden jälkeen.

Samalla sovittiin päivystyksestä. Työnantaja joutui pyytämään siihen kaikilta suostumuksen, koska viranhaltijat muuttuivat työntekijöiksi.

Tässä mennään

Tiivistettynä yleinen neuvottelutilanne on tämä:

Julkisella puolella neuvotellaan jatkossa lääkäreitä koskevat ehdot entiseen tapaan. Vastapuoleksi tullee KT:n maakuntajaos – olettaen, että sote toteutuu.

Julkisesti omistetuille sote-keskuksille neuvotellaan oma TES. Sisältö pyritään saamaan vastaamaan julkisen puolen sopimuksia.

Yksityisten työnantajien kanssa pyritään neuvottelemaan oma, mahdollisimman kattava työehtosopimus. TES neuvotellaan joko talokohtaisesti tai valtakunnallisesti. Vastapuoli olisi silloin Hyvinvointialan liitto.

Kaksi tietämätöntä pöydän ääressä

Turkulainen työterveyshuollon erikoislääkäri Pirjo Matintalo siirtyi elokuussa 2017 suuren terveysyrityksen palvelukseen. Takana oli pitkä ura julkisella puolella.

Työsopimusneuvottelut olivat alusta asti osin hämmentäviä.

– Luulimme tietävämme, mistä neuvottelemme, mutta jälkeenpäin ajatellen meitä oli kaksi tietämätöntä neuvottelemassa, Matintalo kertoo.

Kollegat kertoivat sopimuspohjien aiemmin viitanneen palkkaa lukuun ottamatta Terveyspalvelualan työehtosopimuksen ehtoihin. Mutta oho, nyt viittaus puuttui.

Vastapuolen neuvottelija, lääkäriesimies oli myös ihmeissään.

Neuvottelut kävi lääkäriesimies, mutta sopimuksen allekirjoitti yksikönjohtaja, ekonomi.

– Aina sanotaan, että yksityisellä voi neuvotella palkan vapaasti. Ainakin suuressa yrityksessä se tuli kyllä koneelta, Matintalo kertoo.

Matintalo kehottaa muistamaan erityisesti sairausajan korvaukset. Työsopimuslaki takaa palkan vain lyhyeksi ajaksi, ja lisäksi työnantaja voi ryhtyä viilaamaan pilkkua esimerkiksi siitä, voiko työajalla käydä tutkimuksissa, ellei siitä ole sovittu.

Myös lomasta voi hänen kokemuksensa mukaan neuvotella.

Kiinnostus yksityissektorin työehtosopimusta kohtaan on Matintalon mukaan kasvamassa.

– Aina sitä mukaa kuin joku huomaa, ettei saa neuvotteluissaan läpi Lääkärisopimukseen tai TES:iin kirjattuja ehtoja.

Alun hankaluuksien jälkeen työnantaja saa Matintalolta kiitosta. Yhtiö on alkanut kouluttaa lääkäriesimiehiä työsopimuksen solmimiseen liittyvistä yksityiskohdista.

Kandille 709 euroa takkiin

Radiologiaan Tampereella erikoistuva Pyry Jylhä-Vuorio avaa kannettavan tietokoneensa. Ruudulle ilmestyy Excel-taulukko.

Jylhä-Vuorio kertoo alkusyksystä järkyttyneensä. Hän sai tiedon kandista, jolle yksityinen terveydenhuoltoalan yritys oli tarjonnut palkkaa 15 euroa tunnilta.

Työstä terveyskeskuksen vuodeosastolla.

Niin, että lomakorvaukset ja muut olivat palkassa mukana.

Vuoden tradenomin opintoja harjoittanut Jylhä-Vuorio laittoi Excelin töihin. Työehtosopimuksessa kandin minimipalkka terveyskeskuksessa on 16,05 euroa tunti. Lomakorvaukset päälle, ja laskennallinen tuntipalkka on 17,50 euroa tunti.

– Kandi olisi ottanut kahden kuukauden kesäpestissä 709 euroa takkiin, Jylhä-Vuorio laskee.

Eikä siinä kaikki. Julkisella kandi olisi saanut lisät mahdollisista lausunnoista ja toimenpiteistä. Lääkärit Suomessa 2016 -tilaston mukaan niiden osuus palkkakertymästä on terveyskeskuslääkärillä 11–17 prosenttia.

Kandi kieltäytyi.

Pointti ei ole siinä. Se on Jylhä-Vuorion mukaan siinä, ettei työhönottaja laske palkkatarjouksiaan omasta päästään. Ne tulevat ylempää. Jos yhdelle on tarjottu tuota, samaa on tarjottu muille. Yksityiseltä puuttuu työehtosopimus, joten osa työnantajista voi koetella rajoja.

Jylhä-Vuorion kokemus kertoo samaa.

– Minulla on työkokemusta viisi vuotta täynnä. Saan yksityisiltä tarjouksia terveyskeskuspäivystyksestä 45–55 euron tuntipalkalla. Julkisella puolella – 24 tunnin viikonlopun aktiivityövuorolta – vastaava palkka olisi vastavalmistuneella keskimäärin 41,14 euroa. Minulla se olisi 61,96 euroa.

Lääkisten ensimmäiset suuret vuosikurssit ovat edenneet kesätöihin. Varhaisimmillaan kesätyösopimuksia solmitaan jopa kaksi vuotta etukäteen. Työelämäkokemus ja edellytykset neuvotella työehdoista ovat heikot. Työtehtävien laatu, työajat, sairausajan korvaukset, lomarahat, kouluttautumisajan palkka. Kaikki ovat työehtosopimuksiin kirjoitettuja etuja, jotka pitäisi yksityiseen työsopimukseen neuvotella itse.

– Kaikkia työehtosopimuksen etuja on vaikeaa muuttaa rahaksi. Vaikka palkka-asioista puhuminen voi tuntua suomalaisesta vieraalta, avoimempi keskustelukulttuuri voisi auttaa kandeja kehittämään työelämävalmiuksiaan, Jylhä-Vuorio sanoo.

Lue myös

Laki vastaan TES

Esimerkki, jossa lääkärin varsinainen palkka lisineen on 6 600 euroa.

Loma-oikeudet Pisimmän, 38 arkipäivän (ma–pe) lomaoikeuden rahallinen arvo on kuukausipalkaksi muunnettuna 336 euroa.

Lomaraha Laki ei tunne lomarahaa. TES:ssa täyden lomarahan arvo on kuukausipalkaksi muunnettuna 396 euroa.

Sairausajan palkka Laki tuntee sairausajan palkan vain yhdeksään päivään asti. Jos työntekijälle sattuisi esimerkiksi 60 päivää kestävä sairausloma, palkkaa saisi Kelan sairauspäivärahan vähentämisen jälkeen enemmän 7 729 euroa.

Työaika TES:ssa työaika on 38 tuntia 15 minuuttia viikossa. Työaikalaissa se on 40 tuntia. Myös joustava ruokailu on työehtosopimukseen perustuva oikeus. Työaikaeron arvo kuukausipalkassa on 302 euroa.

Perhevapaat Äitiysvapaan ensimmäiseltä 72 arkipäivältä lääkäri saa TES:n perusteella täyden palkan. Ero Kelan etuuksiin on 6 227 euroa.

Käsitteet

KVTES (kuntasektori)

Kunta-alan yleinen virka- ja työehtosopimus. Määrää kuntien työntekijöiden yleiset ehdot, kuten lomat ja sairausajan palkat. Neuvottelijoina kunta-alan pääsopijajärjestöt.

Lääkärisopimus (kuntasektori)

Lääkärien virkaehtosopimus. Yleiset ehdot tulevat KVTES:sta. Sisältää lääkäreitä koskevat erityispiirteet palkoista ja päivystyksestä. Päivystys on velvollisuus, josta viranhaltija ei voi kieltäytyä, ja siksi siitä sovitaan virkaehtosopimuksessa. Lääkärisopimuksen neuvottelevat Lääkärikartellin liitot eli Suomen Lääkäriliitto, Suomen Hammaslääkäriliitto ja Suomen eläinlääkäriliitto.

Työehtosopimus (yksityissektori)

Työehtosopimus eli TES on työntekijäjärjestön ja työnantajapuolen sopimus yksityissektorin alakohtaisista työehdoista ja niiden minimeistä. Määrää yleiset ehdot, kuten lomat ja sairausajan palkat. Voi olla yleissitova tai koskea vain tiettyä työpaikkaa. TES:llä voidaan sopia päivystyksen edellytyksistä, mutta se ei voi velvoittaa lääkäriä päivystykseen säännönmukaisen työajan ulkopuolella.

Työsopimus

Työntekijän ja työnantajan sopimus, joka sisältää palkan ja muut työehdot. Ehdot, kuten palkka, voidaan sopia työehtosopimusta paremmiksi.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030