Lehti 51-52: Ajan­kohtai­sta 51-52/2003 vsk 58 s. 5143

Nettiriippuvaisten itseapuryhmät kokoontuvat verkossa ensi vuoden alusta

Ulla Toikkanen

Joskus hyvästä rengistä voi tulla huono isäntä. A-klinikkasäätiön tiedotuspäällikkö Teuvo Peltoniemi määrittelee nettiriippuvuuden mieluummin oireiden kuin tietokoneen ääressä kulutetun ajan mukaan. Nettiriippuvainen tuntee menettäneensä kontrollin surffaamiseensa. Netissä surffailu vie vähitellen enemmän aikaa kuin ihminen tahtoisi, ja hänen sosiaalinen elämänsä kärsii, kuntonsa rapistuu ja puhelinlaskunsa kasvavat.

- Yksi selvä nettiriippuvuuden oire on se, että ihminen tarvitsee nettiä jatkuvasti suurempia määriä. Hänen ajatuksensa askartelevat koko ajan virtuaalimaailmassa, ja netistä irrottautuminen on vaikeaa. Työssä tai opiskelussa alkaa tulla ongelmia, koska yöt kuluvat surffaillessa.

Internet tarjoaa ajasta ja paikasta riippumattoman mahdollisuuden osallistua maailmanmenoon.

- Internet on sinänsä hyvä asia, tarvitsevathan monet ihmiset nettiä jatkuvasti työnsä vuoksi. Nettiriippuvuus voidaan jakaa viiteen eri alalajiin: on line -seksiriippuvuuteen, nettisuhderiippuvuuteen, nettipeliriippuvuuteen, informaatioriippuvuuteen ja yleiseen tietokoneriippuvuuteen. Tavallisimmin tullaan riippuvaisiksi peleistä ja seksisivuista. Verkosta haetaan usein myös keskusteluseuraa chattisivuilta. Pienin ja eniten riippuvainen on sellaisten ihmisten ryhmä, jotka ovat kiinnostuneita tietotekniikasta yli kaiken. Heille on samantekevää, mitä he tekevät netissä, kunhan saavat olla tekemisissä tietokoneen kanssa.

- Nettiriippuvuudesta kärsii muutama prosentti väestöstä. Nettiriippuvuutta on pidetty yleisimmin nuorten miesten ongelmana. Yhdysvalloissa ajatellaan nyt, että kotirouvat ja eläkeläiset ovat uusia riskiryhmiä.

Nettikoukusta pääsee irti

Kuulostaa ristiriitaiselta, mutta nettiriippuvaiset löytävät myös apua verkosta. Nettiriippuvuusongelmia saattaa olla niin Utsjoella kuin Helsingissäkin, ja verkko tavoittaa apua tarvitsevat parhaiten. Jotkut voivat myös kokea, että avun hakeminen on helpompaa anonyymisti. A-klinikkasäätiön Päihdelinkki-nettineuvontapalvelusta voi kysyä nimettömänä neuvoa elämäntapoihin liittyviin asioihin. Päihdelinkissä on testipalvelu, jossa voi itse testata netin käyttöä, juomista, tupakointia samoin kuin lääkkeiden ja huumeiden käyttöä.

Lue myös

- Noin 20 prosenttia neuvontapalveluun tulevista kysymyksistä koskee nettiriippuvuutta. Meillä on käytössä amerikkalaisen psykologin Kimberly Youngin kehittämä nettiriippuvuustesti, josta on tullut erittäin suosittu. Sitä käytetään toiseksi eniten testeistämme, alkoholiriippuvuustesti on ykkönen. Minulle tulee viikoittain monta puhelua nettiriippuvaisilta. Jotkut kertovat, että he huomasivat ensimmäisen kerran jotakin olevan vinossa, kun he valitsivat mieluummin netin kuin ystäviensä seuran.

Nuoret nettiriippuvaiset löytävät apua myös A-klinikkasäätiön nuorisoasemilta, kun taas vanhempien hoitopaikkoja ovat A-klinikat. Itseapuryhmät kokoontuvat A-klinikkasäätiön verkkosivuilla ensi vuoden alusta.

- Kognitiivisiin terapioihin pohjautuvassa hoidossa ei pyritä netin käytön lopettamiseen, vaan kohtuukäyttöön. Terapiassa luodaan esimerkiksi sääntöjä siitä, millä sivuilla saa käydä ja kuinka kauan saa käyttää aikaa surffaamiseen. Läheisten ihmisten apu on nettiriippuvaiselle olennaisen tärkeää, Peltoniemi toteaa.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030