Lehti 40: Ajan­kohtai­sta 40/2005 vsk 60 s. 3958

NSAID-lääkkeet heikentävät jänteen kiinnittymistä luuhun?

Martti Vastamäki

Jo jonkin aikaa on tiedetty, että NSAID-lääkkeillä on kielteinen vaikutus murtuman, nivelsidevamman ja selkärangan luudutuksen paranemiseen. Niiden vaikutusta jänteen kiinnittymiseen luuhun ei kuitenkaan ole aiemmin tutkittu. Sumito Kawamura työryhmineen esitti Japanin olkakirurgiyhdistyksen vuosikokouksessa syyskuun alussa tutkimuksensa nonsteroidaalisten anti-inflammatoristen lääkkeiden (NSAID) vaikutuksesta olkanivelen kiertäjäkalvosimen repeämän paranemiseen leikkauksen jälkeen.

Tutkijat suorittivat akuutin olkanivelen kiertäjäkalvosimen repeämän korjauksen 180 rotalle. Toimenpiteen jälkeen 60 rottaa sai selekoksibia 10 mg/kg/vrk, 60 rottaa sai indometasiinia ja loput 60 rottaa normaalin ruoan. Tulokset arvioitiin kahden, neljän ja kahdeksan viikon kuluttua sekä silmämääräisesti ja biomekaanisin testein että histologisesti. Kollageenin muodostuminen ja kypsyysaste mitattiin kvantitatiivisesti polaroidulla valolla.

Viisi repeämää ei parantunut, neljä selekoksibi- ja yksi indometasiiniryhmässä. Biomekaaniset testit osoittivat merkitsevästi, että selekoksibi- ja indometasiiniryhmissä jänteet irtosivat luusta pienemmällä voimalla kuin kontrollieläimillä jokaisessa seurantaryhmässä. NSAID-ryhmien välillä ei ollut merkitseviä eroja. Kontrolliryhmässä todettiin kaksoistaittavuuden tasainen lisääntyminen, kun taas NSAID-ryhmissä sitä ei todettu.

Sekä ei-selektiiviset että COX-2-inhiboivat NSAID-lääkkeet siis haittasivat rotan jänteen kiinnittymistä luuhun. Vaikutus näyttäisi tutkijoiden mukaan olevan tekemisissä syklo-oksigenaasi-2-entsyymin kanssa. Tutkijat eivät luonnollisestikaan pystyneet arvioimaan tilannetta ihmisillä.

Lue myös

Ainakin kokouksen kutsuluennoijan mielessä tutkimus herätti ajatuksia. Lääkkeiden tehoa ja haittavaikutuksia on totuttu iät ajat selvittämään eläinkokeilla ja tuloksia on jouduttu soveltamaan suoraviivaisestikin ihmisiin. Onko tullut menetellyksi vuosikymmeniä väärin? Suomenkin sairaaloissa on ollut tapana antaa mm. olkanivelen kiertäjäkalvosimen leikkauksen jälkeen potilaalle kipua ja turvotusta vähentäviä NSAID-lääkkeitä. Itse todennäköisesti ainakin muutan omaa käytäntöäni ja pysyttelen puhtaissa kipulääkkeissä ainakin vaikeimmissa tapauksissa.


Kirjallisuutta
1
Non-steroidal anti-inflammatory medications impair rotator cuff tendon - to-bone healing. Sumito Kawamura, Kutsunori Suzuki, Scott Rodeo, David Cohen, John Ehteshami. 32th Annual Meeting of the Japan Shoulder Society, Chiba 2.-3.9.2005.
Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030