Lehti 4: Ajan­kohtai­sta 4/2003 vsk 58 s. 375

Nuorten terveydenhuolto kärsii supistuksista

Maira Palosuo

Kouluterveydenhuolto tarvitsee kipeästi lisäresursseja. Viime vuosikymmenellä alettiin ensimmäiseksi supistaa ennaltaehkäisevää toimintaa. Nyt on nähtävissä mihin jatkuva varojen leikkaaminen johtaa: kalliin erikoissairaanhoidon tarpeen lisääntymiseen, todettiin Väestöliiton seminaarissa Helsingissä.

- Kouluterveydenhoitajilla on aivan liian suuri määrä oppilaita vastuullaan, eikä heille jää aikaa tunnistaa nuorten ja lasten ongelmia. Näin ollen ongelmiin ei voida puuttua ajoissa, sanoi Väestöliiton seksuaaliterveysklinikan ylilääkäri Dan Apter.

Helsingissä nuorten seksuaalinen ehkäisyneuvonta on monin paikoin lopetettu kokonaan, ja ehkäisypillereiden hintojen ja terveydenhuollon asiakasmaksujen korotukset ovat sulkeneet oven monelta vähävaraiselta nuorelta.

- Tyttöjen raskaudenkeskeytykset ovat vuodesta 1994 vuoteen 2001 lisääntyneet huolestuttavat 44 prosenttia. Vuonna 2001 Helsingissä tehtiin 19 raskaudenkeskeytystä tuhatta 15-19-vuotiasta tyttöä kohti, kun luku koko maassa oli 15,4, kertoi Apter.

Suunnan muuttaminen edellyttää Apterin mukaan poliittisia päätöksiä ja järjestelmällistä työskentelyä palvelujen parantamiseksi.

- Vaikka kolmas sektori, kuten Väestöliitto, tarjoaa nuorille apua se ei korvaa kaupungin tarjoamaa nuorten perusterveydenhuoltoa. Monet nuorten ongelmat vaativat monipuolista yhteistyötä ja tukipalveluita, totesi Apter.

Väestöliiton asiantuntijalääkäri Raisa Cacciatore oli huolissaan nuoruusiän peruuttamattomista vaurioista, kuten syömishäiriöistä, erilaisista riippuvuuksista, masennuksesta, jopa raiskauskokemuksista, jotka voivat johtaa syrjäytymiseen.

- Positiivinen minäkuva on kaiken terveyden perusta, sanoi Raisa Cacciatore.

Nuoret tarvitsevat matalan kynnyksen terveyspalveluja. Vastaanotolle pitäisi voida tulla ilman monimutkaista lähete- ja ajanvarausjärjestelmää. Palvelupisteitä ei saisi karsinoida esim. mielenterveyden tai sukupuolitautien mukaan, koska tämä leimaa näissä pisteissä kävijät. Samasta paikasta pitäisi saada kaikenlaisia palveluja.

Ja kun nuori tulee vastaanotolle, pitää lääkärillä olla herkkyyttä havaita mistä kenkä oikeasti puristaa.

Lue myös

- Oire, jota nuori valittaa, ei välttämättä ole se ongelma, jonka vuoksi hän on vastaanotolle hakeutunut. Nuori etsii kontaktia ja arvioi, kannattaako tuolle aikuiselle oikeasta vaivasta kertoa. Varsinainen asia saattaa tulla esiin vasta, kun vastaanottoaika on päättymäisillään. Tällöin järjestelmässä pitäisi olla joustoa siten, että varatun ajan loppuminen ei estä ongelman käsittelyä.

Nuoret saavat paljon tietoa toisiltaan. Valitettavasti usein mukana on virheellistä tietoa, toisten dramatisoituja kokemuksia ja huhupuhetta.

- Väärän tiedon oikaisemiseksi tarvitaan asiantuntevaa, kuuntelevaa ja nuoren ongelmiin keskittyvää aikuista, johon nuori voi luottaa ja jolle voi uskoutua. Jo se, että joku on kiinnostunut nuoren henkilön asioista, lisää nuoren itsetuntoa, totesi Raisa Cacciatore.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030