Ajan­kohtai­sta

Nuuska lisää haimasyövän riskiä

Lancetin julkaisemat tutkimukset nostavat esiin vanhan kiistan siitä, pitäisikö nuuskan myynti vapauttaa.

Nuuskan käyttäjillä on kaksinkertainen riski sairastua haimasyöpään tupakoimattomiin verrattuna. Näin kertoo torstaina Lancetin verkkosivuilla julkaistu tutkimus. Nuuskan käyttö ei ollut yhteydessä suusyöpään tai keuhkosyöpään.

Savukkeiden polttajilla haimasyövän vaara oli vastaavasti yli kolme kertaa suurempi. Haimasyövällä on huono ennuste, sillä vain noin kolme prosenttia potilaista on elossa viiden vuoden kuluttua taudin toteamisesta.

Ruotsalaisessa tutkimuksessa seurattiin noin 280 000 rakennusalalla työskentelevää miestä vuosina 1978–2004.

Pitäisikö nuuskan myynti sallia?

Lancet julkaisi samalla myös tutkimuksen, joka tarkasteli ruotsalaistyyppisen nuuskan mahdollisia hyötyjä kansanterveystasolla. Australialaisten tutkijoiden mukaan savukkeita polttavien siirtyminen nuuskan käyttöön voisi tuoda huomattavia terveyshyötyjä, sillä nuuska on vähemmän haitallista terveydelle kuin savukkeet.

Artikkelin kirjoittajat esittävätkin, että nuuskan myynnin rajoituksia kannattaisi löyhentää. Nuuskan myynti on kielletty sekä Australiassa että Euroopassa. Ruotsissa sen myynti on kuitenkin vapaata, ja siellä nuuskan käyttäjiä on runsaasti.

Suomen Syöpäjärjestöt torjuvat jyrkästi ehdotuksen nuuskan vapauttamisesta. Niiden mukaan ajatus savukkeiden aiheuttaman nikotiiniriippuvuuden hoitamisesta toisella tupakkatuotteella on ongelmallinen. Harhainen käsitys nuuskan vaarattomuudesta voi myös houkutella nuoria kokeilemaan sitä, ja se voi johtaa riippuvuuteen.

Syöpäyhdistyksen ylilääkärin Matti Rautalahden mielestä nuuskan käyttöä on tutkittu yllättävän vähän.

– Nuuskasta tarvitaan lisää tutkimusta. Outoa on, että todistustaakka terveyshaitoista on tutkijoilla eikä tuotteen valmistajalla, toisin sanoen tupakkateollisuudella. Siinä mielessä se on tyypillinen tupakkatuote. Onneksi nuuskaaminen ei ole kovin laajalti levinnyt Suomeen, hän toteaa.

Miia Soininen

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030