Lehti 19: Ajan­kohtai­sta 19/2000 vsk 55 s. 2059

Olantsapiinin erityiskorvaukset

Pekka Koivisto

Skitsofrenian hoidossa käytettävä lääke olantsapiini tuli valtioneuvoston syyskuussa 1999 antaman päätöksen perusteella erityiskorvattavaksi tietyin edellytyksin huhtikuun 2000 alusta lukien. Toukokuun puoliväliin mennessä olantsapiinin erityiskorvausoikeus oli jo myönnetty noin 1 500 skitsofreniapotilaalle.

Olantsapiinin erityiskorvaushakemusten käsittelyn yhteydessä on tullut esiin uusia kysymyksiä, joiden takia useat lääkärit ovat toivoneet ohjeisiin täydennyksiä. Seuraavassa esitetään aiemmin lääkäreille lähetetty ohje pyydetyin täydennyksin

Täydennykset perustuvat sairausvakuutuslakiin ja sen nojalla annettuun valtioneuvoston päätökseen sekä sairausvakuutuksen lakisääteisenä lääketieteellisenä asiantuntijaelimenä toimivan sosiaalilääketieteellisen neuvottelukunnan lääkejaoston kannanottoihin:

1.Olantsapiinivalmisteen myyntiluvan mukainen tutkimusnäyttöön perustuva hyväksytty käyttöaihe on skitsofrenian hoito. Käyttöaiheiden yhteydessä viitataan lisäksi skitsofreniaa, skitsoaffektiivisia ja näihin liittyviä häiriöitä koskeneeseen tutkimukseen. Sosiaali- ja terveysministeriön yhteydessä toimiva lääkkeiden hintalautakunta on hyväksynyt olantsapiinia sisältävän lääkevalmisteen hinnan hyväksytyn käyttöaiheen mukaisessa käytössä, jossa se on näin ollen tullut sairausvakuutuksesta korvattavaksi. Myös olantsapiinin erityiskorvattavuus edellyttää tutkimusnäytön perusteella hyväksyttyjen käyttöaiheiden noudattamista. Käyttöaiheet sisältyvät kansainvälisen tautiluokituksen koodeihin F20-F29 (Skitsofrenia, skitsotyyppinen häiriö ja harhaluuloisuushäiriöt).

2. Valtioneuvoston päätöksen nojalla olantsapiini on erityiskorvattavaa vain vaikeahoitoisessa psykoosissa. Tämä tarkoittaa päätöksen perustelujen mukaan, että erityiskorvaaminen on perusteltua potilailla, joilla hyväksyttävää hoitotulosta ei voida saavuttaa muilla lääkkeillä. Perustelujen mukaan olantsapiinin tarve on osoitettava potilaskohtaisella erillisellä lääkärinlausunnolla.

3. Kansaneläkelaitoksen antaman ohjeen mukaisesti edellä tarkoitetulla erikoissairaanhoidon yksikössä annetulla tai psykiatrian erikoislääkärin laatimalla B-lausunnolla on osoitettava kyseessä olevan vaikeahoitoinen psykoosi, jossa muut erityiskorvattavat lääkkeet ovat hoitokokeilussa osoittautuneet tehottomiksi tai haittavaikutukset estävät niiden käytön.

Tällaisia potilaita ovat edellä kohdassa 1 kuvattua sairautta sairastavat, jotka kuuluvat johonkin seuraavista potilasryhmistä:

A. Potilaat, joilla on pitkä - yleensä usean vuoden - ja vaikea sairausanamneesi, joiden kohdalla hyväksyttävää hoitotulosta ei ole saavutettu käytettäessä eri ryhmiin kuuluvia perinteisiä neuroleptejä ja joilla on olantsapiinihoidolla saavutettu aiemmista hoitoyrityksistä poiketen merkittävästi toiminta- tai työkykyä parantanut suotuisa hoitovaste.

B. Potilaat, joita on hoidettu muulla epätyypillisellä antipsykootilla (neuroleptillä), joka on kuitenkin hoitokokeilussa osoittautunut tehottomaksi tai hoidon aikana ilmaantuneet haittavaikutukset estävät sen käytön. Näiden potilaiden kohdalla ei edellytetä olantsapiinihoidon tehon osoittamista ennen olantsapiinin erityiskorvausoikeuden myöntämistä.

Lue myös

C. Potilaat, joilla on Lääkelaitoksen hyväksymien tuoteyhteenvetojen mukainen vasta-aihe vaihtoehtoisille skitsofrenian hoidossa käytettäville lääkevalmisteille, ja potilaat, joille voidaan heidän muiden sairauksiensa tai heidän aiemmin lääkkeistä saamiensa haittavaikutusten takia suurella todennäköisyydellä arvioida aiheutuvan vaihtoehtoisista skitsofrenian hoidossa käytettävistä lääkkeistä haittavaikutuksia, jotka estävät niiden käytön.

D. Potilaat, jotka on ennen maaliskuuta 2000 saatu hyvään hoitotasapainoon olantsapiinihoidolla, ja joiden terveydentilan voidaan heidän sairauttaan ja vaihtoehtoisia lääkkeitä koskevan tiedon perusteella päätellä vaarantuvan muuta skitsofrenian hoitoon tarkoitettua lääkettä käytettäessä.

Hoitokokeilujen pituuden ja haittavaikutusten arvioinnin osalta oletetaan noudatettavan hyvän kliinisen hoitokäytännön periaatteita, joita on esitetty tutkimustietoon pohjautuvissa yleisesti hyväksytyissä hoitosuosituksissa ja alan oppikirjoissa.

Kansaneläkelaitos lähettää alkukesästä 2000 terveydenhuoltohenkilöstölle lääkekorvauksista kertovan kirjeen, jossa tarvittaessa vielä tarkennetaan ja täsmennetään tässä esitettyjä olantsapiinin erityiskorvauksia koskevia tietoja.

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030