Lehti 6: Ajan­kohtai­sta 6/1994 vsk 49 s. 590

Päiväkotilasten sairastavuutta tutkittu Helsingissä ja Mäntsälässä

Helsingin kaupungin ympäristökeskus ja Mäntsälän terveysvirasto selvittivät päiväkotilasten runsaan sairastavuuden syitä yhteistyönä tekemässään tutkimuksessa. Aineiston 436:tä lasta seurattiin kahdeksan kuukauden ajan.

Sairausjaksoja lapsilla oli kaikkiaan 1 284. Niistä puolet, 51 % aiheutui ylähengitysteiden infektioista, 19 % ripulitaudeista, 13 % välikorvantulehduksista, 3 % silmätulehduksista, 2 % keuhkoputkentulehduksista ja 10 % muista sairauksista.

Sairausjaksoja oli kaikissa tutkimuksen lapsiryhmissä enemmän Helsingissä (keskimäärin 3,9 jaksoa) kuin Mäntsälässä (3,2).

Sairastavuuteen vaikutti merkittävimmin lapsen ikä. Helsinkiläiset yksivuotiaat olivat kahdeksan kuukauden seurantajaksona useimmin, keskimäärin 6,4 kertaa, sairauden takia poissa hoitopaikasta, kun saman kaupungin kolmevuotiailla oli poissaoloja keskimäärin 3,9 ja viisivuotiailla 2,8. Sairauspoissaolopäiviä yksivuotiailla oli keskimäärin 26, kolmevuotiailla 13 ja viisivuotiailla 12.

Alle kuusivuotiaat sairastivat selvästi vähemmän ryhmäperhepäiväkodeissa kuin päiväkodeissa. Ryhmäperhepäivähoito on 1980-luvulla kehitetty hoitomuoto, jossa päiväkotina on asuinhuoneisto tai sen osa, lapsia on kahdessa ryhmässä enintään 10 ja hoitajia 2.

Lue myös

Lapsen iän lisäksi muita sairastavuuteen vaikuttavia tekijöitä olivat allergisuus ja huoltajan sosiaalinen asema. Allergisten lasten sairastumisriski oli 1-3 kertaa suurempi kuin ei-allergisten.

Päiväkoteja perustettaessa tulisi näiden tulosten mukaan kiinnittää huomiota riittävään pinta-alaan ja ilmanvaihtoon. Erillisillä alueilla sijaitsevissa hoitopaikoissa infektiotautien riski on keskimääräistä pienempi.

Etenkin pienten lasten ja allergisten lasten terveydelle koti ja ryhmäperhepäivähoito ovat suotuisampia kuin päiväkodit. (EP)

Lääkäriliitto Fimnet Lääkärilehti Potilaanlaakarilehti Lääkäripäivät Lääkärikompassi Erikoisalani Lääkäri 2030